Новина: Тодор Попов: Това, което видях в София, не бива да се случва в Пазарджик
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Monday 16 March 2020 - 17:10:37

Пазарджик


В края на днешното извънредно заседание на местния парламент кметът на община Пазарджик Тодор Попов информира съветниците за предприетите мерки във връзка с неразпространението на коронавируса. Пред тях той каза:

"България избра, и аз считам че е разумно, да предприеме една тактика, която е малко по-агресивна във връзка с разпространението на covid-19, като Националният оперативен щаб сведе до знанието на всички, в това число и до кметовете на общини. Ние сме на първа линия на практика от хората. Като казвам "ние", имам предвид, аз, вие и всички хора, представители на държавни институции, които трябва да направим необходимото, за да спазваме тези правила. Разбира се и да даваме личен пример.
На базата решението, което излезна, всъщност на няколко вече решения, тъй като обстановката се променя твърде динамично, в днешния ден съм издал заповед, с която се забраняват всички публични прояви, на които се събират хора. Отнася се до сферите на културата, спорта и всякакви други прояви - концерти, театри, галерии, музеи. Това ще бъде сведено до знанието на абсолютно всички заинтересовани - спортни клубове, културни организации и т. н. Още миналата седмица ние предприехме действия, с които ограничихме работата на пенсионерските клубове. В днешния ден ще бъдат раздадени дезинфекционни материали на кметовете на селата плюс маски. За да може, който има желание, да ги получи от кмета на съответното населено място. Заповедта е със срок до 29 март.
За съжаление, ще затворим всички спортни зали, басейни и дейности. Тренировъчният процес също се отменя, с изключение на двата представителни отбора - на футбола и волейбола. Защото все още самите федерации не са казали ясно какво ще се случва. Предполагам, че до края на тази седмица ще има повече яснота и в техните графици.
Искам да помоля всички наши съграждани , първо, да не изпадат в паника. Тези, които имат карантинен период, нека да си стоят вкъщи. Тези, които почувстват някакви неразположения, да потърсят лекарска помощ. Тези, които се чувстват здрави, в крайна смета животът не може да спре, трябва да ходят на работа. Всички трябва да осъществяваме своите задължения, при спазването на всички изисквания.
Сега времето е хубаво, идва пролет, спокойно можем да се поразходим в парковете, но да избягваме масови събирания. В крайна сметка, необходимо е отговорно поведение.
Всички сме наясно, че трябва да минем един период, никой не може да каже колко дълъг ще бъде той. Нека спазваме разпоредбите, да бъдем отговорни и да се опитаме заедно да се справим с това предизвикателство. Защото това го правим за самите нас, за нашите близки, за по-възрастните хора и за Пазарджик. Но да не бъде свързано с паники, презапасяване и т. н. Гледките в София бяха ужасни, това в Пазарджик не бива да се случва. Трябва да пренаредим ежеднтевието си към новите условия. Не е чак толкова трудно и чак толкова сложно.

Затова ви благодаря, че в днешния ден вие дойдохте тук. Това е иличен пример Трябва да показваме, че когато имаме такава заплаха, ние трябва да сме единни. Дано обаче това не отшуми с отшумяването на болестта.
Детските градини и училищата сме ги затворили за срока на заповедта - един месец. За другите неща е до 29 март. Нека да видим как ще се развие ситуацията и ще преценяваме. 
Чрез патронажите и БЧК ще се погрижим и за възрастните. Разбрали сме се храните от детските градини чрез тях да раздадем на хората безплатно. В Общината има достатъчно дезинфектанти. Фирмите на градския транспорт дезинфекцират всеки автобус и тролейбус при всяко минаване през депото. Раздадени са маски и дезинфектанти  на Центъра за обслужване на граждани и данъчното.

Болницата има готовност. Разговарял съм с д-р Темнилов, Инфекциозното отделение е готово да поеме евентуални случаи. Оборудвано е с всичко необходимо.

На този етап не се налага да се вземат някакви действия, свързани с извънредното разходване на общински средства. Следим ситуацията и действаме на базата на указанията, които ще получаваме от Националния кризисен щаб.
Единственото, което моля вас и гражданите чрез медиите, е да бъдем по-дисциплирани!"
   
 
 
 
 
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.19581 )


Време за изпълнение: 0.0668 сек., 0.0274 от тях за заявки.