Новина: На Богоявление – поклон пред паметта на Ботев и ритуал по хвърлянето на кръста
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Monday 06 January 2020 - 14:12:56

200106a.jpg

В днешния ден се навършват 172 години от рождението на Христо Ботев. По този повод Община Пазарджик организира поклонение пред паметника на големия български поет и революционер. Да сведат глави пред делото му дойдоха много граждани, а сред официалните лица бяха кметът на Пазарджик Тодор Попов, областният управител Стефан Мирев, народният представител Десислава Тодорова,  представители на Общинския съвет и на културните институции.
По-рано през деня се състоя традиционния за Богоявление ритуал по хвърляне на кръста във водите на река Марица. 14-годишният Димитър Спасов извади богоявленския кръст и получи благословията на Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков. Наложи се епископ Яков да се обърне към събралите се хора, за да се изясни дали младото момче или по-възрастен от него мъж от София пръв е хванал кръста. Очевидците потвърдиха, че малкият Димитър Спасов пръв се е докоснал до свещения кръст.

 Сред официалните гости на церемонията бяха областният управител  Стефан Мирев и зам.-областният управител Йордан Кожухаров, депутатът от ГЕРБ Десислава Тодорова, кметът на община Пазарджик Тодор Попов, представители на политически сили, служители на местната и държавна администрации.

200106b.jpg
200106c.jpg
200106d.jpgНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.19165 )


Време за изпълнение: 0.0998 сек., 0.0157 от тях за заявки.