Новина: Ще пренасочват движението за Пловдив по магистралата заради ремонта на Околовръстното и пътя Пазарджик-Пловдив
(Категория: Политика)
Публикувано от pamedia
Tuesday 22 October 2019 - 17:30:43

Пазарджик


До двайсетина дни започва цялостният ремонт на Околовръстния път и отсечката до административната граница с Пловдив, съобщи на днешната си пресконференция Тодор Попов. Средствата вече са отпуснати на АПИ. На базата на проекта, който е обявен в Общината и КАТ, ще бъде затворен предвидения за ремонт участък Пазарджик-Пловдив и движението ще бъде пренасочено по магистралата.

В инфраструктурен аспект като най-важна предстояща задача Попов определи изграждането на Западния околовръстен път. Тежкият трафик трябва да излезе от града. Пазарджик остана от малкото областни градове без обход. Ослушват се още от централната власт заради изборите, но те ще свършат след 5 дена. Така че, този процес е необратим. До дни ще довършим „Стоян Ангелов”, добави Попов

Искам да направим специална програма за тротоарите. Признавам си, че през последната година тротоари не сме правили, но ремонтът е наложителен. Ще продължим ремонтите и на оставащите квартални улици. Те не са били никога извън нашето внимание, това се прави всяка година. Ще подновим уличното осветление. Проектът е готов от година и половина, силно се надявам до края на годината тази сага да приключи, сподели Попов. По отношение на Градския пазар    той бе категоричен, че никой никога не е искал да го продава. „Пазарът ще си е пазар, ние дори и да искаме, не можем да го продадем”, заяви кметът и поясни, че се предвижда завършване на реновирането му, включително с монтирането на специални рамки за зимния сезон, а трябва да се подновят и павилионите след проект с участието на всички архитекти и одобрението на хората.

 Другият важен въпрос е видеонаблюдението. Вече започнахме с 4 важни кръстовища и трябва да го разширяваме през годините, защото е най-добрият профилактичен инструмент за намаляване противоправното поведение на някои наши съграждани.

В резултат на работата през последните 4 години е изготвен най-важният документ за един град – Общият устройствен план, който ще бъде внесен за одобрение от общинския съвет още на първата сесия или най-късно до януари. Така ще отпаднат тромави административни процедури и ще бъдат облекчени административните услуги за бизнеса.

В Началото на пресконференцията Тодор Попов направи кратка ретроспекция на свършеното през предишните 3 манадата: „Всички много добре знаете, че през последните години се направи изключително много по отношение инфраструктурата на нашия град - толкова, колкото в новата история не е правено. Още в началото стартирахме желанието си за промяна с необходимостта от крещящ ремонт на улици, осветление, паркове, зелени площи, спортни зони т.н. Знаете, бяха преасфалтирани знакови улици като „Пловдивска”, бул. „България”, „Болнична”, много от по-малките улички. Разширихме платната на важни други, включително с нови тротоари: бул. „Цар Освободител”, „Мария Луиза”, „Кочо Честименски”, „Д-р Н. Ламбрев”, „Петър Бонев”, „Мильо Войвода”. Реновирани бяха почти всички крайни квартали – „Запад”, „Устрем”, „Болницата”, „Младост”, „Моста на Лютата”, цялата централна градска част. Разбира се усилията ни през следващите години ще бъдат насочени към оставащите няколко квартала: „Ставропол”, покрай „Стефан Караджа”, „Ябълките”.”

Кой каквато и да си говори, градът ни придоби различен вид. И това е видно за всички. Които имат очи, го виждат, които не го виждат – да гледат по-внимателно, препоръча Попов.

Да си спомним какъв беше Острова, какъв беше Стадиона – трънаци и бурени. Но тези неща бързо се забравят. Да не говорим колко спортни площадки, игрища, фитнес съоръжения сме направили, новият парк „Писковец.” Сега трябва да започнем да ги подменяме, защото те се износиха от употреба.

Да не забравяме това, което сме направили в населените места, които са 31 – асфалтирани или чъкалирани са над 600 улици, оправили сме площади, църкви, здравни служби, читалища, училища и детски градини. Цялата образователна инфраструктура в града е реновирана, припомни Тодор Попов.
Разбира се, ние нямаме самочувствието, че сме решили всички проблеми на града, но със сигурност те са станали по-малко. Кой преди 10 години е допускал, че пловдивчани и софиянци ще идват тук на уикенд?
Всичко това обаче трябва да бъде запазено и развито. През изминалите години изградихме здрав темел и първия етаж. Градежът трябва да продължи, за да стигнем до покрива на нашия общ дом, апелира Тодор Попов.
ПазарджикНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.18814 )


Време за изпълнение: 0.0598 сек., 0.0137 от тях за заявки.