Новина: Според проучване, поръчано от "Коалиция БСП за България": Изборите в Пазарджик ще се решат след балотаж
(Категория: Избори 2019)
Публикувано от pamedia
Tuesday 08 October 2019 - 15:09:08

 
КАМПАНИЯ МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019
Избирането на Тодор Попов никак не е сигурно

Този извод сочат резултатите от социологическо проучване, извършено на територията на община Пазарджик от Галъп Интернешънъл. Проучването е представително. В него са взели участие 1000 пълнолетни жители на община Пазарджик и е проведено в периода 20-27 септември по поръчка на Коалиция БСП за България. Проучването обхваща както Пазарджик, така и други областни центрове, в които левицата подкрепя независими кандидати.
Преобладаваща част от жителите на община Пазарджик искат нов кмет и промяна в управлението. Само 1/3-та одобряват политиката на Тодор Попов и мислят, че ще е по-добре той да продължи да бъде кмет. Прави впечатление високият процент от хора, които не са пожелали или са отказали да отговорят на въпроса.
 

Ако изборите бяха днес, сигурно е, че никой от кандидатите няма шанс да спечели на първи тур. Очертава се сигурен балотаж между досегашния кмет Попов и Благо Солов, независим  подкрепен от БСП. Другият претендент от „тримата големи“ - кандидатът на ГЕРБ, остава на трето място без шанс за успех към този момент.
 
Причините за това вероятно са късното му включване в кампанията, слабата връзка между него и обществените проблеми, както и че донякъде понася негативите на неубедителното поведение на ГЕРБ в предишния Общински съвет и честата подкрепа, която Тодор Попов получаваше от тях при гласуванията.
Допълнителна тежест за кандидата на ГЕРБ е и негативната оценка за правителството, която анкетираните са споделили. От участниците в анкетата едва 3% са дали отлична оценка на управлението на Б. Борисов, а 39 % са го оценили със Слаб 2.

 

В случай, че Солов продължи с успешния си подход да консолидира около себе си различни формации и граждански групи, твърде е вероятно Пазарджик да има нов кмет след втория тур на изборите. Причините за това са, както в надпартийния му подход, така и в натрупаното негативно отношение към досегашното управление на общината. Най-много негативи на управлението на Тодор Попов носи ниското ниво на доходите в общината и липсата на перспектива за развитие:
 

При анализа на данните прави впечатление натрупаната умора от дългото управление на досегашния кмет, както и ерозията на доверието в него на фона на растящото несъгласие с дейността му.
Очевидно е, че никой от тримата големи няма да може да спечели самостоятелно изборите, но следвайки логиката на преобладаващото недоволство от досегашното управление и желанието за промяна, което са изразили анкетираните, най-вероятно е през ноември община Пазарджик да има нов кмет.
По-различна е ситуацията при избор на Общински съвет.
Двете основни политически формации ГЕРБ и местната коалицията, която подкрепя Солов , имат почти изравнени резултати и ако преодолеят различията ще успеят да формират стабилно мнозинство в общинския съвет или поне да се споразумеят за взаимна подкрепа по ключови въпроси.
Листата на Тодор Попов изостава значително и е на по-задни позиции в предпочитанията на анкетираните. Тя ще има ще има и по-малко съветници.
Вероятните причини за това са, както спада в доверието към Тодор Попов, така и изострените критики през последните седмици от страна на управляващата партия ГЕРБ, която всячески се опитва да се разграничи от Попов. Допълнителен негативен фактор е и това, че в листата на партия „Новото време” са включени много лица от досегашното управление, а първите позиции на листата са заети от хора, които са в роднински или други връзки с Тодор Попов.

kupuvaneto.jpgНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.18728 )


Време за изпълнение: 0.0819 сек., 0.0142 от тях за заявки.