Новина: Шест мерки за изход от финансовото състояние, в което е Община Пазарджик, предлага кандидатът на ГЕРБ за кмет Иван Панайотов
(Категория: Избори 2019)
Публикувано от pamedia
Tuesday 01 October 2019 - 13:57:36

ГЕРБ

Финансите на Община Пазарджик се управляват лошо, неефективно, няма добро планиране, задлъжнялостта е голяма, усвояването на европейските средства е слабо. Това заяви на пресконференция кандидатът на ГЕРБ за кмет на Община Пазарджик Иван Панайотов. Първата предизборна пресконференция беше на тема Общински финанси. Иван Панайотов представи пет тези, свързани с финансите на Общината.
Първата теза е, че управлението и философията на бюджета са знак за цялостното управление на Община Пазарджик. Иван Панайотов изнесе информация за дълга на общината. „Общо дълговете към момента са 25.8 млн. по кредити, плюс 4 млн. към доставчци, признати от общината, като според финансовото министерство те са 6,4 млн. лева. Други около 30 млн. са официални, плюс 8 млн. лв. задължения съгласно  закона за управление на отпадъци  стават общо 38  млн. или 40 млн., ако вземем цифрата на министерство на финансите“, посочи Иван Панайотов. Задълженията на общината са ясен белег за неефективност и липса на добро планиране, каза още кандидатът за кмет от ГЕРБ. На пресконференцията беше посочено, че през 2007 година първият мандат на Т.Попов е започнал  със 7 млн. лв.  излишък в бюджета и за 11 години стават 38 млн. минус. „Всички си задаваме навярно въпроса защо. Това е защото  парите се управляваха лошо – за 11 години имаме общо продадени имоти на общината за 42 млн. лв. Като пресметнем: 80 млн. изхарчени собствени средства  до 2018 г. или за 11 години прави по около 7 млн. на година. В същото време не виждаме нищо съществено изградено в общината на тази стойност“, коментира Иван Панайотов. Той посочи още, че в Община Пазарджик слабо се усвояват европейските средства, като сравни Пазарджик и Велинград, където усвоените средства възлизат на 1000 лв на човек, а за Пазарджик са 400 лв  на човек. В същото време за проекти по селата на Община Пазарджик са изразходени стотици хиляди левове. Ог ГЕРБ посочиха и разлика в цената на дадени изпълнители на общински обекти със средната в региона цена за определени строителни дейности. За пример беше посочен договора със „Сигма строй“ от тази година, при който цената е  227 лв. за кубик бетон, при средна цена 130 лв. с труд и превоз, 3.2 лв. за кг. армировка при средна цена 2 лв. и 33лв. за кв.м.  кофраж при средна цена 25лв. 
ГЕРБ

В заключение Иван Панайотов заяви, че общината върви към пропастта и трябва да се вземат решителни мерки срещу това да се „захранват един кръг приближени срещу пропадането на всички“. Освен това доверие към сегашното управление на общината липсва, посочи Панайотов. „За да има доверие от централната власт, трябва да има ясна политическа отговорност, а не криене зад странни коалиции. Имаме увереността на правителството и лично на премиера, че ще ни помагат, но само при условие, че си научим урока и променим философията и практиките на това управление. В основата на добрите отношения между централната и местната власт стои доверието. Доверието към сегашната управа на Пазарджик липсва. А ние можем да го постигнем“, каза още кандидатът на ГЕРБ.

Досегашният общински съветник и кандидат за втори мандат от листата на ГЕРБ Евтим Янев посочи, че най-важното в управлението е ръководството на администрацията да спазва правилата. Той посочи, че фирмите дават по-високи цени на Община Пазарджик, защото общината бави плащанията с цяла година. „Мога да дам много цифри и съм го правил, но най-важното е хората да разберат, че е нужна промяна на системата, че общинските пари са наши и трябва да изискаме да се управляват както трябва“, посочи Евтим Янев. Областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов изнесе информация за различни случаи на прекомерно завишение на цените на услугите. Единият от случаите е за конкретна фирма – „Еко Хидро – 90“, която дава на общините Пазарджик и Панагюрище различни цени за едни и същи дейности. По-високата цена за Община Пазарджик според ГЕРБ се дължи на голямата забавяне с което Община Пазарджик плаща. Посочени бяха и случаи на драстично завишени цени, понякога двойно на строителни дейности спрямо средните цени за страната. „Ако община Пазарджик е коректен платец с тези средства можеха да се извършат много повече дейности“, каза Найден Шопов.

Кандидатът за кмет на Община Пазарджик от ГЕРБ Иван Панайотов посочи шест решения на финансовите проблеми на общината: На първо място това е спазване на правилата и стратегическо планиране, включително плащането навреме по сключени договори. На второ място той посочи, че е нужно да се направи пълен одит на финансовите средства в Община Пазарджик, както и пълен анализ на публичните финанси, както и оздравителен план за обръщане на негативните тенденции. „Трябва да си подредим къщичката като въведем правила и истинска отчетност и спрем хранилките. Управлението трябва да е  за хората, а не за кмета. И да се нови ясна политическа отговорност, а не криене зад странни коалиции“, каза още Иван Панайотов.

На въпрос на медиите дали се налагат промени в екипа от специалисти в общината Найден Шопов, като областен лидер на ГЕРБ, заяви, че политически уволнения няма да има, няма да има и реваншизъм и промени ще има там, където е имало компромис с професионализма.

„Ако екипът е същият, който позволи да се прави „Жабешкия мост“ със същия срок на изпълнение от 50 дена и все още не е довършен и то без никакви санкции, ако екипът е същият, който разреши на строителя да работи в обрасла река, в която мостът няма да се вижда, ако екипът е същият, който позволи на „Брокс“ да поддържа такива кофи, които не са в състояние да поберат отпадъците на Пазарджик, ако екипът е такъв, който не проверяваше състоянието на  тези кофи и не изискваше те да бъдат дезинфекцирани на 6 месеца, както е по договор, да следи за миенето на улиците и да отчита всеки паднал дъжд за измиване, то такъв екип не е нужен на Община Пазарджик. С промяна на философията на управление ще са нужни и други хора и определено те не са във високата сграда“, заяви Евтим Янев.

kupuvaneto.jpgНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.18694 )


Време за изпълнение: 0.0940 сек., 0.0175 от тях за заявки.