Новина: Представяне в Пазарджик на книгата на Мария Павлова „Мистерията B-files“ - за феномена "синдром на празния кошер" и за тайната на Атлантите
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Wednesday 15 May 2019 - 17:00:05


Мистерията

На 16.05.2019 г. от 18 ч. ще бъде премиерата за България на книгата „Мистерията B-files“ на Мария Павлова. Събитието за гр. Пазарджик се реализира от Лайънс клуб Тракия - Пазарджик и ще се проведе в Coworking spase office / Споделено офис работно пространство/ на адрес бул. "България" 57, етаж 3.
Книгата е издадена с подкрепата на Дистрикт 130 - България и Lions Club International.
Сложният, организиран и подреден живот на пчелите е вълнувал не един автор. Мария Павлова е провокирана от актуалните случаи на смърт на пчелите, изчезването на пчели от кошери, но това е само началото. В книгата има и смърт, и престъпление, и любов, и тайна, която трябва да бъде пазена.

ПА медия публикува синопсиса към книгата:

В началото на пролетта ексцентричният руски милиардер Генадий Лавров съобщава в социалната мрежа Фейсбук, че ще даде сто милиона долара на екип, първи разбрал защо умират пчелите в света. Той споделя, че след като последната зима те са намалели със седемдесет и пет процента, а досега никой не е разгадал мистериозния синдром на празния кошер, единствената му надежда е нечий по-необременен поглед да разбере какво става и да намери решение за спасяване на Земята от глад и от разруха. Ще бъдат спонсорирани точно по четиридесет екипа в Европа, в Америка и в останалия свят. Милиардерът поставя изричното условие те да се състоят от по двама души, единият мъж, другият жена. Екипите ще събират и конкретни данни за липсващи кошери по места, както и за измрели пчели. Така ще бъде създаден световен информационен архив за бъдещи изследвания, наречен B-files.

… За няколко седмици топ програмистът на Русия, тридесет и четири годишният Антон Рыбин, създава специална система за връзка между екипите и милиардера. Красива мистериозна брюнетка го прелъстява и го принуждава да й дава информация за разследванията.

Три са българските изследователски двойки, които Генадий Лавров одобрява… Доцент Калина Янева е генетик.  Тя завежда катедра Биогенетика в Пловдивския университет. Работила е в Йейл шест години, но се е върнала в България, за да се грижи за майка си… Д-р Андрей Велев завежда катедра Социология в Пловдивския университет.

… В малко стопанство над село Марково живеят болният дядо Петър и млада двойка, отскоро женени. Пакош има средно образование, но се интересува от електроника и е по своему е гений в тази област. Подобно на дядо си притежава свръхсетивно възприятие, което обаче влияе зле на психиката му. Илонка е с полски корени, и двамата са сираци. Те много искат да запазят и да развият фермата, затова кандидатстват за екип, а дядото, дългогодишен пчелар, притежаващ десетки кошери, ще им помага. 

… В момента журналистката Саня Милева е отново без работа, защото наскоро са я помолили да напусне поредната й такава заради нелекия й характер. Тя прочита писмото на Генадий Лавров и след като доста журналисти й отказват, се сеща за фотографа Мирослав Денев.  Разследването им започва с кратка ваканция в спа хотел...

Доцент Андрей Велев създава група в социалната мрежа, в която се включат много студенти и преподаватели, желаещи да помагат. Този екип използва социологически подход, защото според доцента пчелите имат много общо с хората. Доцент Янева е скептик, но се съгласява да опитат. Двамата започват разследването, като се „хвърлят“ в проблема, отивайки в Непал. Там те се включват в лов на мед от диви пчели и преживяват нещо наистина впечатляващо, а после разработват система за социологическо проучване на изчезващите пчели, която студентите започват да осъществяват, обхващайки всички континенти.

Междувременно доцент Янева се среща няколко пъти със своята преподавателка и колежка, пенсионираната генетичка професор Искра Манолова. Насочена от нея, тя навързва много факти и хипотези, и така става все по-очевидна картината на една отмъщаваща си на човешката арогантност природа. Само човешката дейност не се вписва във водещите еволюционни механизми на взаимопомощ и сътрудничество, чрез които животът от милиарди години непрекъснато просперират. Доцент Янева, представяща идеите си на стената на групата, стига и до математически модел на еволюцията чрез линиите на експонентата и на параболата. Оказва се, че в момента навярно се осъществява шесто масово измиране на видовете, след което Земята ще премине в ново качествено състояние.

… Пакош и Илонка купуват специален кошер със стъклени стени, който слагат в една от стаите на къщата. Те наблюдават пчелите и търсят странности в поведението им. Дядо Петър им разказва за дългите студени зими, които понякога имат фаталистично влияние върху кошерите. По-нататък тази идея се свързва и със състоянието на човечеството… Двамата с растящо удивление стават свидетели на един хипнотизиращ  ги свят, като особено ги впечатлява танцът на разузнавачките. Пакош обаче все по-често сънува кошмари, свързани с библията и с предстоящи катаклизми. Илонка забелязва, че нещо с него не е наред, но не знае как да му помогне. Тя е особено привлечена от поведението на пчелата майка, с която като че ли започва да се сприятелява.

… Пакош поставя маркери на стотина пчели, за да следи полета им, и скоро открива, че те се отклоняват от традиционните маршрути. Синдромът на празния кошер вече се проявява и в Родопите, като според пчеларите планината сякаш призовава и поглъща пчелните семейства… Пакош и Илонка скоро успяват да чуят и „говора“ на пчелите, и така съставят карта с десет места, на които няма нищо интересно, но разузнавачките летят именно там… Една сутрин двамата откриват, че няколко кошера, в това число и стъкления, са празни. Чрез системите си за наблюдение бързо намират къде са отишли пчелите от този кошер. Пакош открива отвор в скалите, поразително приличащ на прелка на кошер. Той изследва кухината зад прелката и открива система от тунели. Трябва му специална апаратура за по-сериозно сканиране, която Генадий Лавров скоро му доставя...

В началото на разследването Мирослав Денев снима света през погледа на пчелите, виждащи в недостъпния за човешкото око ултравиолетов диапазон. Саня Милева се впечатлява от великолепието на снимките и открива странна аналогия – пчелите изчезват от средата на двадесети век, точно когато започва да изтънява озоновият слой на планетата. Според нея оттогава те се побъркват заради непостоянството на цветовете и затова умират. Инженер Алекс Андонов, приятел на Миро, изобщо не споделя ентусиазма й, но има друга теория – пчелите изчезват в измерение, отдалечено от нашето само на една дължина на Планк…

Журналистката се среща с проф. Димитър Байков, ентомолог от БАН, който обвинява неоникотиновите химикали, чиито натрупващ се ефект става смъртоносен с времето. Екипът тръгва да разследва в цялата страна, като едновременно снима и филм. Двамата се срещат с председатели на кооперации, с пчелари и производители, и правят десетки интервюта, които наслагват все нови и нови нюанси в картината, но така само я замъгляват. По време на разговорите те събират значителна информация за B-files. Междувременно пчелите продължават да изчезват в огромни райони, в цели държави, а жегата расте. Но за света всичко все още е като игра, в която добрият герой всеки момент ще се появи и ще оправи кашата.

… Саня Милева следи и социалните мрежи, и така попада на група ученици от математически гимназии, които говорят за тайнствено място в някакъв град, привличащо много пчели. Виждайки снимка на дърво, отрупано с роеве, тя опитва да открие къде е мястото. Децата я водят натам чрез загадки, и накрая двамата с Миро стигат до Небет тепе в Пловдив. Те намират дърветата и чуват как изпод земята нещо сякаш жужи. Саня Милева вижда странна аналогия с първото, макар и само хипотетично, име на града – Кендреисея или Кендрисос, което значи Жилото. Оттук нататък така ще наричат цялата система от тунели и пещери, стигаща до тепето.

Саня и Миро също искат от Генадий Лавров техника за сканиране, но не се справят с нея, затова децата от групата им помагат. Денят е по-особен – излъчва се живо предаване по NASA TV за активирането на пирамидите, поради което улиците на града са пусти и те могат спокойно да взривяват Небет тепе. Скоро на екрана се вижда, че отдолу има голяма кръгла кухина, от която излиза дълъг тунел. Решават да пробият скалата и да влязат вътре… 

Междувременно данните, събрани от студентите от Пловдивския университет, са вкарани в компютърната програма за приложение на онтологията в информатиката, изработена от доцент Велев и други учени. Калина Янева убеждава Генадий Лавров да им предостави и  анните от B-files. Така програмата определи като причина за смъртта на пчелите синергията. Тоест, съвкупността от фактори като пестициди, ГМО, болести и така нататък, има различен ефект на въздействие от механичната съвкупност на отделните ефекти. Програмата показва, че в Родопите има значително отклонение от общата картина и доцентите трябва да разкрият на какво се дължи това, затова изпращат студентите си там. С помощта на техни колеги от различни специалности те опитват да намерят решение на проблема. Оказва се обаче, че повратната точка, след която спасението на Земята е възможно, вече е премината.

… Молбата за използването на B-files от този екип става причина трима руснаци да заминат за България. Това са Надя Нагибина, брюнетката, прелъстила Рыбин, която е тартор на малка банда, занимаващи се от години с престъпна дейност. Те целят да откраднат информация и да спечелят наградата, обявена от милиардера. В България Нагибина се завърта около Андрей Велев и научава доста неща за разследването.

Илонка разбира, че е бременна и двамата с Пакош стават още по-мотивирани да открият какво се случва с пчелите. Една нощ обаче той вижда в градината ангел на апокалипсиса от кошмарите си, а на другата сутрин Илонка открива змия в леглото си и заради стреса остава в болницата.  Пакош се връща и намира място, където скалата към тунелите е по-тънка, взривява го и така открива път към подземията. Той праща на Илонка снимка на мястото, а после влиза вътре сам, без да й каже. Ангелът обаче го следи и опитва да го убие. Пакош си припомня много неща за виденията си и неочаквано открива съвсем ново тълкувание на всичко, което му се е случило напоследък, след което намира изход от ситуацията…

Илонка няма връзка с него, както и с дядо Петър, затова изпада в паника. Тя се свързва с екипа учени от Пловдивския университет и скоро Калина Янева и Андрей Велев се отправят към стопанството. Дядо Петър ги насочва и те също влизат в тунелите, където откриват полуживия Пакош и някакъв труп до него. Трупът е на студента Деян Тихов, техният най-добър помощник, за когото разбират, че е бил член на фанатична религиозна организация. Явно студентът е искал да убие Пакош, за да не му позволи да разкрие какво крие земята и с това да провали плановете на организацията.

Калина Янева и Андрей Велев откриват наблизо сферична зала със загадъчен механизъм. Някой обаче взривява скалата над главите им. Социологът намира път навън и двамата се измъкват, като доцент Янева отнася една открита току-що от нея книга от непозната материя, пълна със символи. Двамата се озовават на Небет тепе.

… Докато екипите се запознават, децата разбират, че книгата може би принадлежи на древните атланти. Чувайки това, въоръжените руските бандити излизат от прикритието си. Мирослав Денев успява да насочи единия към агресивен рой пчели, кръстоска с африканските, и така го елиминира, а другите изчезват. Екипите трябва бързо да намерят прикритие и една позната на доцент Янева лекарка им осигурява вила в Родопите, близо до входа към тунелите. Отиват там, но Нагибина и бандитът убиват лекарката и ги преследват. Скоро всички се озовават в Жилото и стигат до сферичното помещение. Българите разбират, че само действайки заедно могат да се спасят. От Книгата на Атлантите те вече знаят, че особеният механизъм не трябва да се отваря, защото може би убива по особено зловещ начин.

Илонка, която от години преживява смъртта на родителите си, най-накрая се изправя лице в лице със страховете си и така прозира, че атлантите са създали система, безопасна само за един непокварен от алчността нов свят, тоест за вибрациите на детето в утробата й. Тя използва това и убива рускинята, а доцент Велев убива другия руснак.

Изключително ерудираният професор Симеон Лечев разгадава в подробности Книгата на Атлантите. Екипите научават как алчността завладява Атлантида и това довежда до изпепеляването на архипелага, чиито координати професорът изчислява и открива останките чрез гугъл мапс… В архипелага обаче е съществувала и опозиция, която успяла да създаде система за възраждане на цивилизацията, включваща пирамидите и Жилото, което е мини ноев ковчег за насекоми и за семена. Сега човечеството може да се спаси чрез нея, но само ако активно се включи в спасението си.

Екипът на учените представя на милиардера резултатите от програмата за синергичния ефект. Мирослав Денев се свързва със снахата на Лавров и я уговаря да й предаде Книгата на Атлантите, като не й казва, че е редактирана. Съобщава й само, че иска да остане в сянка, затова й го предлага. Тони Лаврова бързо се съгласява.

Генадий Лавров усеща, че нещо не е наред. Два екипа са му искали подземни скенери, а твърдят, че нищо не са открили. Той обаче подозира, че са открили нещо изключително важно и се колебае дали да тръгне по следите му или просто да плати и да се откаже. Точно когато инстинктът му на ловец надделява, милиардерът получава масивен инфаркт и умира. Тони Лаврова отпътува със самолет за България, но ято объркани птици се удря в самолета и всички пътници загиват.

Трите екипа се събират в планинската ферма край село Марково и бързо постигат съгласие какво да правят… Доцент Андрей Велев продава на търг Книгата на Атлантите за впечатляваща сума. От нея са махнати всички страници за Жилото, за да не стане планината с подземията й обект на нездрави домогвания.

Скоро светът вижда редактираната книга и научава за преминатата повратна точка на замърсяването на планетата. Много учени подкрепят необходимостта човечеството най-накрая да прозре истинското си състояние и да се възползва от последния си шанс за оцеляване, подарен от атлантите.  Въпрос е обаче дали то ще направи това. Но каквото и да се случи, Пакош се надява един ден детето му да стане също като него пазител на тайната в недрата на Родопите. За да го убеди, че всичко това е истина, той тайно е запазил една страница от Книгата на Атлантите, а пчелите са я замаскирали и така сякаш също я пазят…
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.17949 )


Време за изпълнение: 0.0996 сек., 0.0156 от тях за заявки.