Новина: В Пещера днес отбелязаха 141 години от Освобождението
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Saturday 19 January 2019 - 17:12:37


pra190119.jpg

На 19 януари се навършват 141 години от Освобождението на Пещера от османско иго. Ден, който ще остане в историческия календар на града като най-бележит. Освобождението на Пещера е част от бойната и историческа хроника на Руско-турската освободителна война. Първото руско войсково поделение, влязло в града на 19 януари като освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк.
При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота на капитан Сафонов от 123 Козловски полк. Този храбър руски войн, изминава хиляди километра с ротата си от Кременчук до Пещера, заболява от тифус и умира в Пещера. Той е погребан в двора на църквата “Св.Димитър” с много почести от признателните пещерци.
Именно пред неговия паметник се поклониха днес кметът на Община Пещера Николай Зайчев, народните представители Десислава Костадинова и Йордан Младенов, председателят на Общински съвет Пещера Петър Хамамджиев, както и граждани. Всички те си припомниха героизма от онези дни.


"През изтеклите години от Освобождението, отношението на пещерци към датата 19 януари не се промени. Нека не забравяме цената на националната свобода, родена със саможертвата на героите", бе призивът на днешния ден.


„Много чужденци са ни помогнали да постигнем нашата свобода. Но тя нямаше да бъде възможна ако ние, българите, не бяхме готови да я извоюваме и по-важното да я опазим! Много хора от Пещера са свързали името и живота си с освободителните борби и са част от този паметен исторически момент за България. За това с гордост и признателност всяка година почитам паметта им“, каза по повод годишнината народният представител Десислава Костадинова.Пред паметника на кап.Сафонов почит отдадоха  и представители на общинската структура на ГЕРБ-Пещера.
pra190119d.jpgpra190119a.jpg


pra190119b.jpgНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.17352 )


Време за изпълнение: 0.1021 сек., 0.0150 от тях за заявки.