Новина: Съветниците отново ще ползват преференцията си за безплатен престой в Синята зона в Пазарджик
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Friday 20 July 2018 - 17:47:51

Пазарджик

Седем общински съветници - Чавдар Чавдаров, Благо Петров, Евтим Янев, Атанас Шопов, Малина Златевата, Руди Синапов и Атанас Качаков, се обявиха срещу заповедта на кмета на Пазарджик, с която бяха въведени нови правила за служебното и преференциално паркиране в „Синя зона“ и след като обжалваха пред Административен съд – Пазарджик въпросната жалба, тя беше отменена в обжалваната част, където е определено, че те могат да ползват преференция за паркиране  „Синя зона“ само та на бул.“Княгиня Мария Луиза“ и в междублоковото пространство на ул.“Найчо Цанов „ № 4. Така общинските съветници си връщат правото на служебен пропуск в „Синя зона“ навсякъде в Пазарджик.
Съдът е счел, че няма хипотеза за нищожност по отношение на заповедта, но в частта си, която касае съветниците тя е незаконосъобразна. „За да е налице хипотезата за нищожност на един акт, то следва същият на първо място да е издаден от некомпетентен орган, каквото е и твърдението на жалбоподателите. В Наредбата за организацията и безопасността на движението, дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците в Община Пазарджик съветниците са делегирали тези права на кмета - Редът за определяне на местоположението на паркиране и максималното му времетраене, за сигнализиране с пътни знаци, маркировка и за контрол върху времетраенето на паркирането на автомобили в „синя зона“, се регламентира от кмета на община Пазарджик с писмена заповед.

Незаконосъобразността на заповедта произтича от това, че в мотивите на заповедта по никакъв начин не е посочено, защо само на тези две улици от „Синя зона“ съветниците да имат право на кратковременен престой. Преференциалните пропуски за „синя зона“ на общинските съветници са издадени с оглед изпълнение на служебните задължения и няма логика местата са паркиране да са отдалечени от мястото, където съветниците изпълняват служебните си функции, е посочил съдът като мотив за решението, с което отменя заповедта на кмета в частта, която ограничава паркирането на съветниците. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.16591 )


Време за изпълнение: 0.0843 сек., 0.0199 от тях за заявки.