Новина: До края на юни очакват пускането на водопровод, който да реши проблема на Велинград с водоподаването
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Tuesday 05 June 2018 - 15:14:05

    
Велинград


До края на месец юни ще приключи ремонтът на така необходимия водопровод  „Водев чарк”, съобщиха от Община Велинград.  С очаквания от него дебит от около 70 литра в секунда ще се компенсира липсата от вече спрени водопроводи, уверяват специалистите.

Проблемите във ВиК сектора в община Велинград са многогодишни. През 2015-та природно бедствие отнесе част от жизненоважния за Велинград водопровод „Водев чарк”. Съоръжението осигуряваше около 70 литра вода в секунда. Допълнителен проблем за нормалното водоснабдяване в града се оказа и завишеното съдържание на естествен уран и алфа активност във водата от водоизточниците „Легоринец” и „Суха лъка”, поради което водоподаването от тях е преустановено. По този начин общината губи още близо 70 литра в секунда. Този недостиг е и поредната пречка за нормалното водоснабдяване на кварталите "Чепино", "Каменица" и ниската част от бул. „Съединение”. Недостатъчна се оказва и компенсацията с вода от Пречиствателна станция.

Със собствени средства Община Велинград стартира дейности по възстановяване на водопровод „Водев чарк”. До петнайсетина дни се очакват резултатите от предпритетите мерки от кмета д-р Костадин Костадин Коев и директора на ВиК дружеството Георги Мяшков.

Паралелно с това от ВиК дружеството извършват и непрекъснат мониторинг на радиологичните показатели на каптажи „Легоринец”. Когато те се подобрят, водоподаването ще бъде възобновено незабавно.
Ръководството на община Велинград отправя и призив към всички граждани да спазват ограничителния режим за поливане на личните дворове. Той е в съответствие с нормативните изисквания на чл.5, т.1 от Наредба номер 1 за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и имуществото на територията на община Велинград. Водоползването да бъде ограничено в интервала от 8:00ч. сутрин до 22:00ч. вечер.


Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.16360 )


Време за изпълнение: 0.0865 сек., 0.0145 от тях за заявки.