Новина: Министрите на земеделието на ЕС посетиха „Гимел Органик“ в Звъничево
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Monday 04 June 2018 - 13:06:07

Гимел

Председателят на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство Румен Порожанов, еврокомисарят Фил Хоган, министрите на земеделието на страните-членки и представители на европейските институции посетиха „Гимел Органик“ в Звъничево, където се намира сертифицираното стопанство на компанията за производство на биоплодове и зеленчуци. Визитата е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.
В оранжериите в с. Звъничево, Пазарджишка област, гостите бяха посрещнати от Гео Дундаров – създател и мажоритарен собственик на дружеството.

Гимел Органик е създадено през 1995 г., и преди 15 години получава първия си сертификат за биологично производство. Днес стопанството разполага с малко повече от 840 дка производствени площи, на които се отглеждат био краставици, домати, пипер, спанак, салати, ябълки, подправки и зърнено-житни култури.

Във фермата работят над 300 човека, като средното годишно производство е 2 675 т. био краставици и 542 т. био домати, заяви Марин Генуров – изпълнителен директор на „Оранжерии Гимел“ АД. Дружеството притежава всички необходими сертификати, които гарантират качеството на крайния продукт: за биологично производство и пакетиране, за добри производствени практики и IFS Food Standart - един от най-високите стандарти за качество на храните, който дава възможност да се проследи цялата верига на производство и пакетиране.

В Звъничево гостите разгледаха оранжериен блок, в който се отглеждат домати, и пакетиращ цех, където се заготвят продуктите за пазара, като дегустираха и био зеленчуци.

Органичното производство е изключително трудно от гледна точка на растителната защита и ограничаващ фактор за по-високи добиви, подчертаха агрономите на стопанството. В помощ в борбата им с вредителите по растенията, в оранжериите на „Гимел Органик“ се отглеждат биоагенти – полезни малки насекоми и паяци. Био плодовете и зеленчуци често нямат добър търговски вид, защото в отглеждането им не се използват химически препарати, обясниха от компанията. 
ГимелНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.16350 )


Време за изпълнение: 0.0794 сек., 0.0096 от тях за заявки.