Новина: Историческият музей подготвя изложба за Надка Караджова
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Friday 09 March 2012 - 11:53:55


nadka_karadj_izloj.jpgНа 14 март (сряда) от 17:30 часа в Регионален исторически музей – Пазарджик, ще се открие за първи път изложба, посветена на творческия път на Надка Караджова, съобщават от музея. Снимки, вещи и документи представят приноса й в областта на музикалното изкуство. На този ден певицата би навършила 75 години.


Посетителите ще имат възможност да видят част от високите отличия – ордени и медали; грамоти, благодарствени писма и поздравителни адреси, връчени на певицата за творчески успехи, както и най-емблематичният й сценичен костюми.
Изложбата е подредена благодарение направеното от нейното семейство дарение на Регионален исторически музей – Пазарджик.
На 16 годишна възраст Надка Караджова става част от Държавния ансамбъл с диригент Филип Кутев, в който пее и през следващите 40 години. Печели наградата на радио конкурса на Би Би Си - 2 с песента "Заблеяло ми агънце", издадена във Великобритания на платинена плоча. Солистка  е на женския хор „Големите български гласове”, известен под името „Мистерията на българските гласове”. Тя е и сред основателите на квартет „Славей” и част от хорова формация от 21 певици - "Космическите гласове на България". През 1994 г. името й е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.
Надка Караджова участва в над 13 500 концерта, като над 150 от записите й са включени в Златния фонд на Българското национално радио. Участва в много филми, заснети от Българската национална телевизия.
За своите творчески успехи получава множество престижни награди, сред които високите държавни отличия Орден „Кирил и Методий” ІІ стeпен и Орден „Стара планина” ІІ степен за заслуги към България в областта на музикалното изкуство и по случай нейната 60 годишнина. През 1981 г. става и почетен гражданин на Пазарджик.
Надка Караджова ни напусна на 3 януари 2011 г.
Изложбата „Надка Караджова – Славеят на Тракия” Регионален исторически музей – Пазарджик посвещава на творчеството й и личния й принос към съхраняването и популяризацията на българския народен фолклор.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.1629 )


Време за изпълнение: 0.0905 сек., 0.0228 от тях за заявки.