Новина: Сдружението на предприемачите организира семинар за прилагането на Общия регламент за защита на личните данни от 25 май
(Категория: Икономика)
Публикувано от pamedia
Wednesday 16 May 2018 - 11:50:27

     
Пазарджик


Членовете на Сдружението на предприемачите в Пазарджик и представители на фирми от различни браншове на  територията на общината участваха в семинар по повод предстоящото прилагане на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), считано от 25 май 2018 г., и новите задължения, които той въвежда за работодателите.

Гост лектор бе Цанко Цолов, член на Комисията за защита на личните данни. В презентацията си той очерта рамката по приложението но Регламента от философията му до митовете за него.  
Според Цолов Регламентът е необходим, а прилагането му е неизбежно, тъй като срокът за отлагане изтича на 25 май и се отнася за всеки в ЕС и навсякъде в ЕС. Документът трябва да реши най-важния проблем - недоверието на хората - 69% от европейците считат, че се събират повече данни, отколкото са необходими на бизнеса.

За България този Регламент не е новост, ние имаме закон. Той е следваща стъпка, но не означава, че това, което имаме  в резултат на действащия до сега регистрационен режим е достатъчно. На 25 май всеки администратор на лични данни  трябва да има поне план за преминаването от едната нормативна към другата, предупреди Цолов.

Безусловно  администраторите на лични данни са собствениците на съответната компания и глобата винаги се налага на физическо лице. А размерът и категорично е вцепеняващ  - до 10 млн евро или 2% от оборота.

Срещата премина при изключителен интерес, с участието на над 80 представители на фирми от района, а Цанко Цолов отговори на поставените въпроси,  сред които и провокиращи с неочакваните аспекти на приложението, като : Считат ли се отделните кадри от камера за видеонаблюдение за лични данни? И не по-малко любопитния отговор, че никой - лице или частна фирма, не може да поставя камера с обхват публични обекти и територии. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.16250 )


Време за изпълнение: 0.0879 сек., 0.0161 от тях за заявки.