Новина: Магистрати от Административния съд запознаха учениците от Х "в" клас на МГ „К. Величков“ с основния закон на страната
(Категория: Образование)
Публикувано от pamedia
Tuesday 24 April 2018 - 17:42:10

  
Пазарджик


„Конституцията на Република България“ беше темата на днешната среща с учениците от Х в клас на Профилираната математическа гимназия „Константин Величков“ –  Пазарджик, която се проведе в рамките на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на Административен съд – Пазарджик. И този път съдиите лектори гостуваха в училището-партньор.

Съдия Георги Петров разясни на учениците защо Конституцията е основният закон на страната и направи преглед на основните начала в Конституцията на Република България. Учениците разсъждаваха върху въпроса за ролята на съдебната власт според основния закон на страната ни.

 Под формата на дискусия премина втората част от лекцията, която беше представена от съдия Георги Видев и се отнасяше за основните права и задължения на гражданите. Учениците разбраха, че освен в националното ни законодателство, правата ни като граждани на страна членка на Европейския съюз са регламентирани в Европейската конвенция за правата на човека и Хартата на основните права на Европейския съюз. Съдия Видев разказа на учениците къде и по какъв начин могат да защитят правата си и ги запозна с пътя на една жалба до Европейския съд по правата на човека в  Страсбург. 

Пазарджик


Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.16116 )


Време за изпълнение: 0.0848 сек., 0.0125 от тях за заявки.