Новина: Довечера ВМРО повежда факелно шествие от острова до Тортата за Деня на Тракия
(Категория: Интересно)
Публикувано от pamedia
Sunday 25 March 2018 - 04:05:00

  
Пазарджик


Факелно шествие под наслов „България над всичко” ще тръгне от парк остров „Свобода” в 18.00 ч. през Моста на Лютата,  бул. „Мария Луиза”, бул. „Цар Шишман” до площад „Константин Величков”, където ще се извие голямо тракийско хоро - символ на обединението.

Инициативата е на общинската структура на ВМРО и ще се реализира със съдействието на Община Пазарджик. Поводът е 105-та годишнина от превземането на Одринската крепост, а идеята е отбелязването на историческото събитие да даде още един повод за единение в името на родината и патриотичната кауза, поясни Георги Копривщенов от местната организация на ВМРО при представяне на събитието. Той напомни, че на 26 март отбелязваме Деня на Тракия и се покланяме пред подвига на българските войници, загинали при превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913 г.). - най-величавата победа в най-новата история на България. Тя води до подписването на Лондонския мирен договор през 1913 година, по силата на който Източна и Западна Тракия, Родопите и Странджа са освободени и присъединени към Родината.
Традиционно на този ден почитаме и паметта на хилядите тракийци, напуснали родните си места и намерили подслон в освободеното Отечество.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.15939 )


Време за изпълнение: 0.0976 сек., 0.0193 от тях за заявки.