Новина: Книгата „Етноложки изследвания за Пазарджик и Пазарджишкия край“ с автор Лиляна Шулева ще бъде представена в РИМ-Пазарджик на 28 март
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Thursday 22 March 2018 - 09:06:09

   
Пазарджик


От Регионален исторически музей – Пазарджик съобщиха, че На 28 март 2018 г. от 16,00 часа в зала „Археология“   ще бъде представена книгата „Етноложки изследвания за Пазарджик и Пазарджишкия край“ с автор Лиляна Шулева. Изданието предлага на читателското внимание значителен брой научни статии с разнообразна тематика от областта на народната култура на Пазарджишкия край и традициите на града от края на ХІХ до средата на ХХ век.

    Разположен на пресечната точка на две реки и две значими пътни артерии, наложил се през вековете като икономически и административен център, Пазарджик притежава интересна и все още недостатъчно изследвана градска култура. Книгата представя на читателите реконструкция на празниците и забавленията в града, а чрез разглеждането на музейни експонати от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик са описани интересни народни рецепти и похвати за лекуване на голям брой болести, уредбата на пазарджишката градска къща, черти от еснафския живот, търговията с манифактура и прежди в града, която има важно място в бита на пазарджишкото население. Вниманието на читателите ще бъде привлечено и от сведенията за промишлеността и селското стопанство в Пазарджик и Татар Пазарджишки окръг в края на ХІХ век според представените пазарджишки експонати в Първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив през 1892 г.

    Пазарджишкият край се отличава с разнообразни природо-географски дадености и с пъстрота на населението си – българи, турци, цигани, българи с мюсюлманско вероизповедание, малка група армъни, които определят богатото му етнографско и фолклорно наследство. Изданието запознава читателя с интересните и съхранени до късно традиционни народни празници, обичаи и вярвания на това население, разгледана е обредността на най-важните събития от човешкия жизнен цикъл – сватбата, раждането и смъртта, и свързаната с тях обредна храна. В обширно изследване са проследени най-разпространените магични практики за лекуване на голям брой болести, някои от които се практикуват и в наши дни. Книгата предлага на читателската публика и сведения за миналото на селата Дорково и Костандово, изследване за уникалното съкровище от село Лесичово и три теми от народната култура на бежанците „мърваци”, станала част от културно-историческото наследство на Пазарджик и Пазарджишкия край.
    Със своето богато историческо минало и култура, Пазарджик и селищата в Пазарджишкия край заслужават да разполагат с такова издание, от което да получат интересна информация за традициите на своя роден край. Надяваме се, че книгата ще бъде полезна на настоящи и бъдещи изследователи на регионалната и национална етнография, фолклор и история, на младите и по-възрастни читатели, и на всички родолюбци.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.15907 )


Време за изпълнение: 0.0880 сек., 0.0182 от тях за заявки.