Новина: Поклонение пред паметника на 27-ми Чепински полк по повод битката при Булаир
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Tuesday 20 February 2018 - 17:50:18


27-и Чепински полк

С поклонение пред паметника на 27-ми пехотен Чепински полк в Пазарджик беше отбелязана 105 -та годишнина от трагичните събития при Булаир.
На 16, 17 и 18 февруари 1913г. край Булаир загиват 255 войници, сержанти и офицери от полка, повече от 2 000 са измръзналите в снежната виелица. От тази трагедия не остава незасегната къща, фамилия или населено място в тогавашната Пазарджишка околия.

Ритуалът започна с посрещане на знамето на 27-ми Чепински полк и знамената на Областната и общинска организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.  Константийски епископ Яков отслужи благодарствен молебен, с едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите.

С чувство на дълбока тъга, с преклонение и гордост можем за пореден път да кажем "Българийо, за тебе те умряха", каза в словото си подполковник от резерва Трифон Калпаков, председател на пазарджишката организация на Съюза на офицерите от запаса и резерва.

Цветя поднесоха Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, членове на военно-родолюбиви организации, ветерани от войните, представители на институции.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.15704 )


Време за изпълнение: 0.0885 сек., 0.0151 от тях за заявки.