Новина: Кристина Асенова е световна шампионка по мажоретен спорт. Пазарджик ще е домакин на европейското догодина
(Категория: Спорт)
Публикувано от pamedia
Tuesday 29 August 2017 - 12:38:20


Мистерия, Пазарджик,

С няколко награди, световна и вицесветовна титла, бронзов медал се завърнаха пазарджишките мажоретки от Световния шампионат по мажоретен спорт в Прага, Чехия, който се организира от IFMS (Международна федерация по мажоретен спорт) под патронажа на чешкото Министерство на  образованието, младежта и спорта и пражкото кметство в периода от 23 до 26 август т.г.
Повече от 3 000 мажоретки от 12 държави се състезаваха в  20 дисциплини  в 4 възрастови категории.  Нашите 34 момичета от мажоретен състав „Мистерия“ при Общински детски комплекс – Пазарджик, достойно представиха България във възрастовите категории кадетки и сеньорки в дисциплините – соло с пом-пон, дуо-трио с пом-пон, мини формация с пом-пон и група с пом-пон, съобщи Емилия Спасова, директор на ОДК - Пазарджик.

Във възрастова категория сеньорки мистериите от Пазарджик завоюваха само призови места – световен шампион и златен медал за Кристина Асенова в соло формация с пом пон; вицесветовен шампион и сребърен медал за марш-парад с пом-пон; бронзовият медал отиде при мини формация с пом-пон, а другият бронзов медал бе за група с пом-пон, пазарджишкото трио с пом-пон се класира на четвърто място като само няколко десети от точката ги разделиха от медала. При кадетките  малките мистерии се пребориха за призовите пето място в мини формация с  пом пон на пет стотни разлика от чешкия отбор и шесто място за група с пом пон.

Световният шампионат се провежда за пети пореден път и до този момент абсолютни победители при сеньорките в състезателните категории соло с пом-пон, мини формация с пом-пон и група с пом-пон са били все  чешки отбори. Кристина Асенова, която е на 14 години (а възрастовата категория на сеньорките е над 15 години ) е дебютантка на това първенство и успя да грабне златото от неизменната победителка през последните три години чехкинята Романа Плачкова.  Химна на България, в нейна чест, изправи на крака над 3 000 човека в спортна зала Краловка, Прага, сподели развълнувана Емилия Спасова.
                                                                                                              
Пазарджишките мистерии успяха да разбитият чешката хегемония и при мини формация с пом-пон и група с  пом-пон като се наредиха на стълбичката на победителите и то след най-силните отбори в света по мажоретен спорт. Тази победа момичета  и тяхната треньорка  Вергиния Нешева и помощничката й Лидия Арабаджиева постигнаха с много труд и постоянство или както често те обичат да  казват: „Златните медали не са направени от злато, а от пот, решителност и смелост!“. Трябва да се отбележи и факта, че в съдийския състав на този висок форум бе и директорката на Общински детски комплекс Емилия Спасова. На общото събрание на  Международната федерация по мажоретен спорт, проведено по време на надпреварата, нашият град бе избран да бъде домакин на Европа Гран При 2018. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.14616 )


Време за изпълнение: 0.0695 сек., 0.0116 от тях за заявки.