Новина: И окончателните резултати потвърждават уран под нормата във водите на Велинградско с изключение на каптаж-извор “Легоринец”
(Категория: Инциденти)
Публикувано от pamedia
Wednesday 10 May 2017 - 10:42:25


ПазарджикВчера  в 15,16 часа в РЗИ Пазарджик е получен по и-мейл от Националния център по радиобиология и радиационна защита - София окончателен “Протокол с резултати от извършения радиологичен контрол на проби питейни води от централни водоизточници, пробонабрани от служители на РЗИ Пазарджик от район Велинград”.
Резултатите от извършените анализи съответстват на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, с изключение на пробата вода от каптаж-извор “Легоринец”, чийто резултат не съответства по показател “обща алфа-активност” и “естествен уран”.
 
Във връзка с това директорът на РЗИ Пазарджик е издал заповед, с която възстановява водоползването от каптаж „Клептуза“ /захранващ с питейна вода част от кв. "Лъджене" и кв. "Чепино" във Велинград/  и отменя наложените ограничения за ползването на водата за питейни нужди от каптаж „Суха лъка“ /захранващ с питейна вода с. Грашево и с. Мечо корито/ и каптажи „Арап чал“, „Балабаница“ и „Чакърица“ /захранващи с питейна вода с. Юндола, с. Св. Петка и с. Пашово/.
 Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.13929 )


Време за изпълнение: 0.0941 сек., 0.0320 от тях за заявки.