Новина: На Васильовден - кукери във Варвара и Семчиново, обичаят пръстене" - в Бъта, над 3 хиляди са имениците в Пазарджик
(Категория: Интересно)
Публикувано от pamedia
Sunday 01 January 2017 - 12:05:16


В първия ден на януари православната църква почита паметта на Свети Василий Велики. Имен ден днес имат Васил, Василка, Василена, Веселинkukeri.jpg, Веселина, Весела. В Община Пазарджик 3235 са имениците.
В народния календар празникът се нарича също Василица или Сурваки. Обичаят сурвакане е най-характерният зимен обред, разпространен в цялата страна.

Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст. Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом.

В първия ден на годината във Варвара се изпълнява кукерски обичай. Празникът започва още вечерта на 31 декември с молитва за здраве и благоденствие, последвана от кръшно хоро на площада. Дервишите обикалят цялото село, за да честитят новата година, да прогонят злото и да дойде доброто. В първия ден на новата година участници и гости на празника се събират на центъра в село Варвара, където се организира и томбола. Кукерски празник има днес и в Семчиново.

В село Бъта е запазен обичаят „пръстенeте“ - гадаене по китка с пръстен, която девойките оставят в менче от предишната вечер. По китките и пръстените се гадае коя мома какъв късмет ще има през годината. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.12957 )


Време за изпълнение: 0.0720 сек., 0.0142 от тях за заявки.