Новина: Кметът пред съветниците за всичко, което предстои. Ще има нови данъци и нови санирани блокове
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Thursday 29 September 2016 - 16:08:34


Тодор Попов, Пазарджик, В края на заседанието на Общинския съвет кметът на Пазарджик Тодор Попов взе думата, за да представи пред съветниците това, което предстои в работата на администрацията, което касае Общинския съвет. Кметът говори два пъти повече време, отколкото на съветниците им отне да прогласуват всичките 32 точки от днешния дневен ред.На първото заседание след лятната ваканция той обяви, че очаква преизпълнение на изпълнението на бюджетната прогноза. Пред съветниците кметът съобщи, че до края на утрешния ден ще бъдат обявени процедури за санирането на още 5 малки блокчета, за които ще се събират   оферти и до 11 октомври - и за последните 12 жилищни сгради, за които има подписани договори през 2015 година.
Интересът към програмата за саниране е голям - има над 45 регистрирани сдружения за собствениците. Данните се подават и в Областната администрация и в Банката за развитие, за да имат актуална информация.
За изграждането на депото кметът съобщи, че дейностите вървят по план и дори да има някакво удължаване на сроковете, ще е незначително. До края на октомври община Пазарджик очаква да бъде поканена за подписване на договори за следващите етапи - изграждане на сепарираща инсталация и компостираща система. Последната стъпка, която трябва да бъде направена е рекултивацията на сегашното сметища, подречта Тодор Попов. За финансирането на следващите етапи от изграждането на депото общината ще се нуждае от оборотни средства и според Тодор Попов най-удачно е да бъде поискан безлихвен заем от държавата. На този етап според него е неприемливо да се увеличава такса битови отпадъци. По управлението на депото също предстои да бъде взето решение, като според кмета тази дейност трябва да бъде предоставена на фирма, а не общината да се занимава с нея.
Тодор Попов засегна и многократно поставяния от бизнеса въпрос за несправедливото разпределение на тежестта на такса смет - издръжката на услугата се плаща основно от бизнеса. "Ако обаче се опитаме да изравним тази тежест, ще трябва три пъти да вдигнем таксата на гражданите, за да се получи поравно разпределение на тежестта", заяви кметът.
Той даде заявка и за предложение от негова страна за още един паяк в Пазарджик. Според кмета един паяк е недостатъчен. От догодина Тодор Попов обеща и затягане на режима със служебните карти за паркиране. "Някои институции са приели, че общината им е длъжник, ама това не е така", коментира още Тодор Попов.
Администрацията в Пазарджик обмисля увеличение на данъка за старите коли. Не е нормално годишният данък на един автомобил, който трови въздуха, да е 8 лв, обясни кметът.
Предстои и тежко решение по закриване на училища. Кметът съобщи, че общината на практика дофинансира училища, за да си зплатят заплатите на учителите. "Директорите затова са мениджъри, те трябва да си правят плана, а не става така - разчитат на нас да им изплатим заплатите. По отношение на училищата ще бъда максимално обективен, а решението за евентуално закриване ще бъде изцяло ваше", коментира още Тодор Попов пред съветниците. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.12352 )


Време за изпълнение: 0.0595 сек., 0.0104 от тях за заявки.