Новина: Комисия ще изготвя наредба за паметниците в община Пазарджик
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Thursday 29 September 2016 - 14:52:17


ПазарджикНа започналото преди минути заседание ОбС-Пазарджик гласува внесената точка от Димитър Петков за премахване паметника на Петър Абаджиев.


По предложение на вносителя тя обаче претърпя съществени промени, като засега отпада премахването на паметника. бе прието предложението му за съставвяне на временнна комисия, която да изготви наредба за разположение на паметниците и паметните плочи, като срокът бе определен на до 6 месеца.
Петков обясни, че е срещнал много сериозен отпор в комисиите.
Всеки един знак, без значение какъв е той, отразява историята - тя е такава, каквато е, без значение харсва ли ни или не. Това, което е нправено, трябв да остане, то е знак от историята и според мен трябва да остне. Хубаво е да има ред и при поставянето на паметнците, зтова да се обединим около предложението на г-н Петков, призова кметът Тодор Попов. И Ви моля да го подкрепим.
Поне аз докато съм кмет, не жжеля да се премахва или премества нито един исторически или артефакт, каза още Попов.

В изказването си председателят на местния парламент адв. Хари Хараламбиев подчерта, че Петков се е опрял на историческите факти, но не бива да  рзрушаваме паметници.
"Те напомнят за времето, в което е имало и положителни и отрицателни неща. Прав е Благо Солов, че паметник означава памет на нацията", поясни Харалампиев.

Димитър Петков настоя, че не си е оттеглил, а  променил предложението си. Затова комисия да картотекира паметниците и да изработи наредба.
Евтим Янев предложи да се разшири обхвата и  наредбта да е и за именуването на паметниците.
Съветниците гласуваха комисията да е 9-членна.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.12350 )


Време за изпълнение: 0.0977 сек., 0.0184 от тях за заявки.