Новина: Съвместни действия на здравните инспектори и полицията в Пазарджик
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Thursday 04 August 2016 - 13:04:47


rzi_tabela.jpgСпециалисти по профилактика на болести и промоция на здравето от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик и Полицията работят съвместно в няколко направления. Здравните експерти са поканени да вземат участие в реализирането на Програма „Детско полицейско управление” за обучение на ученици от начален и прогимназиален етап в пет училища на територията на областта – в Пазарджик, Септември, Пещера, Велинград, Панагюрище. Децата ще получат умения за справяне с предизвикателствата и знания за работа в екип. Експертите от РЗИ ще ги запознават с последствията за здравето от тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици, съобщиха от РЗИ.


Детското полицейско управление е поредната съвместна дейност между РЗИ и ОДМВР, чиято предистория започна с подписването на Споразумение за координация и сътрудничество през 2008 г. между двете министерства.Като продължение на установените във времето добри традиции, вече осма година служители на двете институции си взаимодействат в превенцията и за провеждане на ефективен държавен здравен контрол. 
Извършват се съвместни проверки по повод постъпили жалби и сигнали за нарушение изискванията на чл. 54 и чл. 56, ал. 1 от Закона за здравето (продажба на алкохолни напитки на лица под 18-годишна възраст и тютюнопушене в закрити обществени места), съвместни проверки по постановления на Окръжна прокуратура в обекти, посещавани от деца - дискотеки, клубове, игрални зали, ресторанти, кафенета, търговски обекти за продажба на алкохолни напитки и тютюневи изделия и др.,  и съвместно участие при специализирани полицейски операции. За седемте месеца от началото на тази година са проверени 46 обекта за хранене и развлечение и обекти с обществено предназначение - плувни басейни, игрални зали, кафе-аперитиви, ресторанти, заведения за бързо хранене.
 Съставени са 20 акта за административни нарушения. От тях за тютюнопушене в нарушение на Закона за здравето (чл. 56, ал. 1) са санкционирани 4 юридически лица и ЕТ и 12 физически лица. Други 4 акта са съставени на физически лица по Наредба №15 от 27.06.2006г. (за нередовна лична здравна книжка или липса на такава). Не са констатирани нарушения по чл. 54 от Закона за здравето, за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 годишна възраст.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.11993 )


Време за изпълнение: 0.0933 сек., 0.0218 от тях за заявки.