Новина: Ще се възползва ли община Пазарджик от безлихвен заем, попита общинският съветник Евтим Янев
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Wednesday 27 April 2016 - 17:02:21


Общински съвет ПазарджикДали Община Пазарджик ще се възползва от безлихвен заем по Закона за публичните финански на общините. Това попита общинският съветник Евтим Янев в рамките на дебата по приемането на отчета на бюджет 2015.
Отчетът беше приет с гласовете на 25 общински съветници. 10 се въздържаха, а двама гласуваха против.При представянето му главният финансист Георги Гайдаров  подчерта, че е налице неизпълнение на собствените приходи в размер на 3 милиона и 304 хиляди лева, с което се обосновава разликата между първоначалния бюджет за 2015 година и отчета на бюджета. Окончателната сума на приходите за миналата година е   61 650 779 лв., а заложения в плана размер на приходите и 66,5 милиона лева.
"Върху сумата от 4 милиона 896 хиляди лева, която е точната сума на разликата между бюджета и отчета влияят още няколко суми, които са средства от трансфери от фондовете на ЕС, револвиращия кредит, както и парите по еско договорите и други", каза Георги Гайдаров.
"За съжаление, се случи това, което ви предупредихме още в края на декември миналата година, когато ни убеждавахте, че трябва да се актуализира бюджета на огромната сума от 66 милиона лева. В момента неизпълнението е близо 5 милиона без малко, които продължават да формира дефицита от последните 4-5 години. Дали Община Пазарджик възнамерява да направи постъпки за безлихвен заем по закона за публичните финанси по отношение на стабилизирането на общините, който ще бъде приет на второ четен?". Това попита Евтим Янев, общински съветник от ГЕРБ.
Народното събрание прие на 1-во четене предложените промени в Закона за публичните финанси на общините. Те регламентират реда, по който общините могат да получават безлихвени заеми при откриване на процедура по финансово оздравяване на общините и предприемането на редица мерки с цел постигане на финансова устойчивост и стабилност на местните финанси.
Главният финансист Георги Гайдаров заяви, че Общината следи законодателните промени и след като бъде приет през месец май закона, ще стане ясно дали общината ще може да кандидатства за такъв заем. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.11160 )


Време за изпълнение: 0.0893 сек., 0.0146 от тях за заявки.