Новина: Стрелча ще отбележи 134 години от Освобождението на площада пред морената
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
Wednesday 11 January 2012 - 13:15:15


Стрелча - Исторически музейНа 12.01.2012г. се навършват 134 години от Освобождението на град Стрелча от турско робство. Тържественото честване е с начало 10:30 часа на площад „Дружба”, пред морената, поставена по повод 130- годишнина от Освобождението на Стрелча. Българският трибагреник ще бъде издигнат тържествено от ученическия батальон „Васил Левски”. Слово по повод Освобождението ще произнесе кметът на община Стрелча Иван Евстатиев.
На този ден стрелчани почитат паметта на загиналите за Освобождението. Жителите на общината знаят историята си и фактът, че след потушаване на 


Априлското въстание, техните роднини и предшественици не слизат от Балкана, а образуват след погрома единствената българска чета. Тя се среща на различни места с части от турската армия, с които води битки. От четата, след двадесет месечно скитане из Стара планина, остават живи само четерима: Мильо Тодоров Балтов, Гаврил и Янко Гуджеви, Александър Евстатиев и Рад Филипов Нешев, който оцелява отделно от тази група.
     Скитничествата  им са една кошмарна одисея по билата на Стара планина. Те научават, че Русия е обявила война на Турция и решават да пресрещнат войските на Шипка. Щабът на генерал Дандевил е установен в гр. Златица и дрипавите и измършавели четници отиват при него. Голямата им молба е да се изпрати отряд освободители и към тяхното родното им място- Стрелча. След няколко дни освободителите се появяват на височината над селото. Стрелчани бързо забелязват конния отряд, ръководен от полк. Тимирязев и се втурват да посрещнат Освободителите.
     За  кмет още в този празничен ден  е избран Ганчо Гелеменов, а секретар на общината главният учител Димитър Попстайков.

На снимката: Исторически музей - гр. Стрелча
 Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.1063 )


Време за изпълнение: 0.0926 сек., 0.0123 от тях за заявки.