Новина: Община Пещера въведе онлайн плащане на местни данъци и такси
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
Wednesday 30 December 2015 - 11:40:39


Жителите на Пещера и собственици на имоти там вече могат да плащат онлайн всички местни данъци и такси, от която и да е точка на страната в касите на ИЗИПЕЙ (Easypay) и по интернет от целия свят чрез системата ИПЕЙ (ePay). Плащането се извършва бързо, евтино и много лесно само със съобщаване на ЕГН-то на физическите лица или ЕИК-а на фирмите, съобщиха от общината.
Интернет плащането става след регистрация в сайта ИПЕЙ и следване на всички указателни стъпки в него. Регистрацията е еднократна. След като се регистрира веднъж, собственикът на регистрацията я ползва винаги. ИПЕЙ работи и на английски език, така че може да се ползва без проблем от чужденци.

Таксата за плащане през каса на ИЗИПЕЙ е минимум 1 лев и максимум 5 лева върху цялата сума за годишен данък - общо сграда, смет, автомобил и лихви, ако има такива. Таксата през ИПЕЙ е 0.40 лева за една транзакция.

По новия начин местните данъци може да се плащат без да се носят печатните съобщения, ако те са забравени или изгубени. Не е нужно да се попълват каквито и да са документи. Информацията за дължимите суми излиза веднага и може да бъде платена веднага. Тя е винаги актуална, защото се работи в онлайн режим на плащане. ИЗИПЕЙ към момента има 2 270 офиса в цяла България. Те са с гъвкаво работно време и удобно за хората, а повечето от тях работят и в почивни, и празнични дни. В населените места на община Пещера ИЗИПЕЙ има 8 каси. В село Радилово - 1 каса и град Пещера - 7 каси.

Новата услуга на автоматично разплащане на данъците улеснява неимоверно гражданите. Тя е в полза най-вече на живеещите извън общината и им пести време, нерви и пари. Повишава и събираемостта от местните приходи.
Услугата ще се усети най-добре от хората в наближаващата нова данъчна кампания, когато много българи от близо и далеч разплащат своите данъци.
Онлайн плащането към момента е възможно най-евтиния и лек начин за това.

Услугата е абсолютно безвъзмездна за Общината.Тя стана възможна след като кметът на Пещера Николай Зайчев подписа споразумение за предлагането й с дружествата ИЗИПЕЙ и ИПЕЙ. Така Пещера се нареди сред общините в България, които правят модерно и европейско обслужване за жителите си с по-висока събираемост от данъци и електронно предлагани услуги - евтини, бързи и лесни. Идеята на кметския екип е да продължава тази тенденция и да модернизира общината с облекчаване на услугите, предоставяне на широка възможност за избор от страна на гражданите и приближаването на администрацията до тях.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://www.old.pa-media.net/news.php?extend.10348 )


Време за изпълнение: 0.0920 сек., 0.0182 от тях за заявки.