RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Тодор Попов: Подобряването на инфраструктурата не е самоцел, а необходимост за създаване на по-добри условия за живот и по-добра бизнес среда

ПазарджикИскам дебело да подчертая още в началато нещо, което често се забравя или не се разбира: всички тези неща, свързани с инфраструктура, с втория ни стълб, свързан с образователните и социални дейности и тяхното обезпечение, има една-единствена цел - да се създадат по-добри условия на жителите на града и общината за живот, за работа, за по-високи възнаграждения и като цяло за подобряване на бизнес средата. Те не са самоцелни, ние не сме ги правили и не искаме да ги правим, за добро впечатление. Искам всичко това да доведе до повишаване жизнения стандарт на всички наши съграждани, което е основната цел на всяко едно управление. Да живеем по-добре означава - да живеем в по-добра среда, да ползваме по-добри услуги, да имаме по-високи доходи, да имаме по-висок стандарт, да имаме по-високо самочувствие. Това е нашата цел, всички други неща са средства за постигането на тази цел. Това отбеляза независимият кандидат Тодор Попов в началото на днешната си пресконференция, на която представи първия стълб от предизборната си платформа, посветен на инфраструктурата. 

Надявам се следващата седмица да стартираме дейностите по изграждане на депото за отпадъци, обяви Попов. Той припомни, че ако общинският съвет на Пещера се бе съгласил да се одобри площадката край с. Капитан Димитриево, досега депото щеше да е изградено по ИСПА с европейски пари. Но това не стана и се тръгна със сагата за площадките. Миналото - минало, не можем да го върнем.
Целта ни е след 460 дни да имаме изградена първа клетка и след това да стартираме рекултивацията на старото депото, защото положението, наистина е критично. Затова ще положим усилия да приключим целия този процес възможно най-бързо, за да нямаме следващите 20 години такива притеснения, посочи Тодор Попов.

По втория важен въпрос - Западният околовръстен път,  независимият кандидат отчете свършеното: проектът е включен в Общинския план за развитие, присъства в Областния план за развитие, влязъл е в средносрочния план  на АПИ.
"Знаете, имаше дори търгове миналата година, но поради преприоритизирането на ресурса за довършване на магистралните отсечки не успя да зопчне изграждането му. Имаме уверенията, че следващата година ще започне строежът му, за да изкараме тежкия трафик от града и свързаните с това замърсявания", обясни Тодор Попов. Като следващ инфраструктурен акцент той определи жилищните квартали - един нов и 3 стари. Изграждането на жилищния район на територията на бившата казарма е в ход. Реновацията на кварталите "Марица", "Моста на Лютата"  и "Болнична" след провеждането на съответните следпроектни процедури ще стартира до средата на следващата година. Със собствени средства се планира да бъдат извършени и ремонти в кв."Ябълките", както и в района на бул. "Ст. Караджа".
Аз считам, че тези проекти са важни, защото първо трябва да подобрим физическата среда, в която живеят хората, заяви Тодор Попов. Той отбеляза, че средствата по ОП "Региони в растеж" на стойност 26 млн. лв. ще бъдат предназначени също за подобряване на градската среда, но и за  енергийната ефективност на малките жилищни сгради. До началото на пролетта трябва да започне санирането на одобрените 23 многофамилни жилищни сгради. "Оказа се, че пазарджиклии са умни, успяха да се самоорганизират, надявам се да постъпят още искания и да достигнем 30", каза Попов.
Като следващи инфраструктурни проекти  и акценти бяха посочени още "Зоната на здравето", разширяването на бул. "Ал. Стамболийски" и участъка на улицата от "Цар Освободител" до пожарната, продължаване на дейностите в населените места на общината, поддържането на парковете,  зелените площи, улиците и тротоарите.

Всяка година правим това, и тази ще изпълним това наше задължение  да почистим речните корита. Тази година наистина  в коритото на "Марица" растителността много избуя, но през предстоящия есенно-зимен сезон, когато нивото на реките е най-ниско, ще бъде извършено прочистване, за да сме готови за пролетното пълноводие, увери Попов. 

И накрая само един щрих, тъй като се спекулира с т. нар. "воден цикъл". Едва ли хора, които се опитват да говорят за воедн цикъл, ще могат да го обяснят. С две думи: Област Пазарджик е извадена при писането на Стрегията за развитието на водния сектор в България от инвестиции през следващия планов период, заедно с още 11 области. И това може да се види на сайта на Министерството на околната среда и водите. Така че воден цикъл няма как да имаме през следващите 7 години на предстоящия планов период. Имам предвид финансиран чрез инструмента на европейските средства. Но аз не виждам какъв друг инструмент би могъл да се използва, за да бъде финансиран този наистина важен сектор. Още повече при сбърканата стратегия на държавата - основен бенефициент да бъдат вик-татата. И то, условието за финансиране е да има единно  ВиК на територията на цялата област. Аз не виждам как ще се случи това в нашата област. Имаме 7 общински вик-та. Силно се съмнявам, че колегите във Велинград, Пещера и другите, общинските съвети ще решат те да станат държавни или да се окрупним и обединим. А още по-идиотската ситуация  с нашето ВиК, за което 10-та година държавата не желае да изпълни решението на ВКС и да го предостави на общината, продължава. Та, ето поради тези причини няма да има воден цикъл в Пазарджик, а не защото Общината не желае, не иска или  е пропуснала някакви шансове или възможности, или е била немотивирана, или некомпетентна.
Молбата ми е тези откровени неистини и спекулации да бъдат внимателно използвани, защото най-малкото  е некоректно, препоръча Попов


Тази страница е видяна: 1183

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 06 October 2015 - 17:24:17

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Тодор Попов: Чрез новата система за сигнали гражданите на Пазарджик пряко участват в управлението и подобряването на физическата среда
Тодор Попов: Вие сте пример как грижата за красивата околна среда създава и добри отношения между хората
Тодор Попов към спортисти държавни шампиони: Важно е да станете добри състезатели, но и добри хора!
Тодор Попов връчи наградите на 10-те най-добри спортисти /галерия/
Тодор Попов: Искахме шампиони - имаме ги! Искаме масов спорт - създаваме условия.
Тодор Попов: Нашият град се развива успешно не само във физическата среда, а като цяло
Тодор Попов: Стимулираме добрия пример и сме убедени, че физическата среда променя манталитета на хората
Тодор Попов: Пазарджик се развива успешно икономически. Усилията сега са съсредоточени в повишаване стандарта на живот
Кметът Тодор Попов – специален гост в комбиниран час на образование в електронна среда на учениците от СУ „Георги Брегов“
Кметът Тодор Попов – специален гост в комбиниран час на образование в електронна среда на учениците от СУ „Георги Брегов“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.2790 сек., 1.2211 от тях за заявки.