RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
За 8 години Община Пазарджик е подпомогнала издаването на над 160 книги

infografika01.jpgНасърчаването и развитието на съвременната българска литература, в частност чрез финансова подкрепа за местни пазарджишки автори, беше един от първите предизборни ангажименти на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, чието изпълнение започна още през 2008 г.Това се казва в началото на статия, публикувана на личния сайт на пазарджишкия кмет, която е своеобразен отчет за безспорното меценатство на местната власт спрямо писаното слово и местните творци.

В материала се отбелязва още, че:

Освен на членовете на двете писателски дружества с дългогодишни традиции в град Пазарджик, в периода 2008-2014 г. бяха издадени ръкописи и на автори, които са създавали творбите си в течение на години, без надежда, че ще бъдат публикувани някога. По този начин местният литературен пазар беше обогатен с най-различни по жанр и съдържание книги, написани от автори с най-разнообразна професионална реализация и подготовка. Редица местни автори придобиха национална известност и бяха приети в Съюза на българските писатели. Сред тях бяха Никола Иванов, Митко Начев, Борислав Петров, Валери Иванов, Димитър Дънеков, Иван Енев, Иван Копривщенов, Тодор Каракашев, Екатерина Данчева и др. Впоследствие почти всеки един от тях стана и лауерат на национални и международни литературни награди. Установиха се творчески връзки с поети от Гърция и Италия, чиито произведения бяха преведени на български език и издадени със спомоществователството на Община Пазарджик. От своя страна, те преведоха съответно на гръцки и италиански език творбите на родните пазарджишки писатели.

Най-значимото издание за посочения период (2008-2014 г.) остава „Енциклопедия Пазарджик”. Това е първото и единствено до момента справочно-информационно издание за Община Пазарджик в подобен формат, работата върху което продължава в рамките на три години. Енциклопедията е с обем от 736 страници и съдържа над 2300 статии, изготвени от близо 93 автора, и над 1200 илюстрации, сред които разнообразни фотографии, рисунки, факсимилета, карти, таблици.

Изданията за периода 2008-2014 г. съставляват една цяла самостоятелна библиотека, съдържаща в себе си историята на Пазарджик в нейните най-различни аспекти.

Издадените над 160 книги са с обща стойност над 217 000 лв.
Приложена е и инфо графика по години.Тази страница е видяна: 1076

 Публикувано от: pamedia на Thursday 25 June 2015 - 17:03:15

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Община Пазарджик вади по-сериозна цедка за издаването на творби на местни автори
Община Пещера спонсорира издаването на книга на поетесата Мария Георгиева
СЪОБЩЕНИЕ на Община Пещера във връзка с издаването на документи за адресната регистрация
Община Пазарджик ще предостави безвъзмездно за нови 10 години сградите на Дома за деца и Психиатричната болница
Голямото четене на книги в Пазарджик
Технически проблеми отлагат издаването на новите талони за колите
От 4 март започва издаването и преиздаването на безплатни тролейбусни карти за пенсионери
Технически проблем препятства издаването с бърза поръчка на свидетелства за управление на МПС
Българите в Брюксел събират книги за Младежки дом - Пазарджик
На Тортата в Пазарджик има къщичка за книги „Вземи и остави“Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.7674 сек., 1.6593 от тях за заявки.