RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Право на отговор на директора на ПГХХТ-Пазарджик
  ДО ВСИЧКИ МЕДИИ,
ПУБЛИКУВАЛИ на 20-ти и 21-ви април 2015г.
ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТ ГРУПА ПРЕПОДАВАТЕЛИ
В ПГХХТ-ПАЗАРДЖИК


   УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ,

В отговор на публикувано от Вас отворено писмо на Мария Кръстева и още десет преподаватели в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии /ПГХХТ/-Пазарджик, с което се отправят обвинения срещу директора на гимназията и се формулират искания за подаване на оставка, заявявам следното:

Съдейки по текста на отвореното писмо, както и по придружаващите го коментари, единственото що-годе конкретно твърдение на подписалите е за това, че в училището имало записани ученици, които не посещават учебни занятия, като директорът бил прикривал отсъствието им, като влияел на класните ръководители и на останалите преподаватели да не регистрират отсъствията.
Отхвърлям категорично обвинението, че колегите са били „притиснати от ръководителските методи на Директора“, с какъвто израз те се опитват да оправдаят собственото си противозаконно бездействие при водене на задължителната училищна документация. Съгласно чл.129б, ал.1, т.3 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета /ППЗНП/ учител, който е класен ръководител, е длъжен да контролира посещаемостта на учебните часове от учениците в паралелката, а съгласно т.13 на същия чл.129б е длъжен да води редовно и да съхранява учебната документация за паралелката, в това число дневниците. Чл.27, ал.3 от Наредба № 4/16.04.2003 г. на МОН за документите за системата на народната просвета регламентира, че дневникът се води от класния ръководител и от всеки учител, който преподава в класа.
Колегите, подписали отвореното писмо, заявяват в него, че не са изпълнявали преките си задължения, като не са регистрирали отсъствия на ученици и по този начин са водили дневниците на съответните паралелки, вписвайки в тях данни с невярно съдържание без да уведомяват ръководството на гимназията за това. Сред първите подписали писмото фигурират класни ръководители (Мария Кръстева, Галя Костадинова, Янка Денчева), които по закон са длъжни да водят редовно дневниците на паралелките, като вписват в тях фактите, свързани с присъствието и отсъствието на учениците. Тези обстоятелства ми станаха известни едва в края на месец март 2015г., когато експерти от Регионалния инспекторат по образованието/РИО/-гр.Пазарджик пристигнаха на проверка в ПГХХТ и ме уведомиха, че са били сезирани с жалба от същите преподаватели, които твърдели, че не са изпълнявали задълженията си да отразяват отсъствията на някои ученици. В съставения на 31.03.2015г. констативен протокол експертите от РИО са установили, че изброените по-горе преподаватели и класни ръководители не са уведомявали ръководството за отсъствията на ученици, нито са известявали родителите за тези отсъствия, нито пък са предлагали да бъдат налагани наказания за тези отсъствия. Освен това същите колеги са си позволили да извиняват неизвинени отсъствия на ученици, без да им се предостави оправдателен документ. Установените в протокола данни могат да се проверят не само в гимназията, но и в РИО-гр.Пазарджик.
При тези констатации виновните за такива закононарушения учители положително предчувстват, че ще се наложи да понесат полагащите им се санкции. Вероятно затова са счели за нужно да обединят усилията си и да се „защитят“ групово чрез дружно изразяване на протест пред нищо неподозиращите медии и общественост. Този протест е несръчен опит за предприемане на защитни действия чрез шумна медийна атака с цел оправдаване на допуснатите от авторите на писмото сериозни нарушения на закона. Цели се отклоняване на вниманието от действителните проблеми в тяхната собствена работа към измислици за мним психологически натиск, заплахи и др.подобни.
Намирам поведението на колегите за извънредно неетично, и то не само по отношение на мен и на училището. Предприетата от тях тактика за умишлено дезинформиране на обществеността е опит да се очерни и дискредитира ръководството на гимназията в аванс, за да се парира налагането на санкции за допуснатите от тези колеги дисциплинарни нарушения.
В заключение използвам правото си на отговор, за да обърна внимание на колегите, че допускат в писмото си насочени лично към мен изрази с откровено обиден и клеветнически характер и така злоупотребяват с търпението ми. Приканвам ги да се опомнят и да проявят нужното уважение не само към мен, но и към читателите на медиите, чрез които са разпространили писмото си. Тези читатели са същевременно родители на нашите ученици. Те заслужават да бъдат спокойни, че децата им се обучават при уравновесени учители, които са в състояние да овладяват гнева си, да водят диалог и да зачитат чуждата гледна точка. Защото ако не умеят всичко това, родителите с право биха се запитали на какво тези учители учат децата им.


 инж.Мария Абрашева
Директор на ПГХХТ гр.Пазарджик                                          

Тази страница е видяна: 2611

 Публикувано от: pamedia на Thursday 23 April 2015 - 11:14:13

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Колективът на ПГХХТ застана в подкрепа на директора
Право на отговор от Иван Евстатиев, кандидат-кмет на община Стрелча
Право на отговор от Община Пещера: При най-много сключени договори за саниране, стойността на финансовите корекции е най-малка
Сдружение "Ракурси" се оказва некоректен наемател (Право на отговор)
Учителят, жалвал се от директора на Механото за отказ на информация, пуснал жалба и срещу директора на на СОУ “Г.Брегов”
Как водата стана извор на знания в ПГХХТ - Пазарджик
Становище на директора на РИОСВ-Пазарджик относно статута на „Купена”
„За учителя с любов“ от 12 "а" на ПГХХТ - Пазарджик
Цветлин Йовчев награди зам.-директора на ОДМВР Пазарджик, отличени са общо 34 служители
12 нарушения на паяците по улиците в Пазарджик – казано от Полицията в отговор на Благо СоловТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 3.3195 сек., 3.1560 от тях за заявки.