RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
И последното бебе от Дома във Ветрен отива при приемни родители
Домът за медико-социални грижи в град Ветрен ще затвори врати за изоставени бебета


dom_2002n.jpgС настаняването в приемно семейство и на последното дете от ДМСГД – Ветрен в приемно семейство на 27 февруари, се закрива и последната специализирана институция за деца в област Пазарджик. Това е поредният успех на Регионалната дирекция за социално подпомагане - Пазарджик в посока на деинституционализацията.
Благодарение на усилията на екипите по приемна грижа в общините Панагюрище, Велинград и Ракитово и на отделите „Закрила на детето”, за всяко едно от децата е определено и мотивирано подходящото приемно семейство, което да осигурява качествена грижа и обич в семейна среда. Особеното в този случай е, че тези деца са със специални здравни потребности, а до този момент в област Пазарджик не разполагахме с приемни семейства, които да поемат грижата за специалните деца. Мога да определя като сериозен пробив и като поредната победа за процеса на деинституционализацията факта, че екипите на трите общини успяха да се справят с това предизвикателство, заяви Цветелина Арапова, директор на РДСП-Пазарджик.
Област Пазарджик е една от пилотните 8 области в страната, която от 2012 година изпълнява, чрез община Пазарджик проект „Посока:семейство” на Министерството на здравеопазването за преструктуриране на ДМСГД – Пазарджик. В момента в този дом се полагат грижи само за 9 деца по медицински показатели, нуждаещи се от постоянни здравни грижи, желани от родителите си деца. Капацитетът на новата резидентната услуга за деца, нуждаещи се от постоянна медицинска грижа, която ще се предлага на мястото на закритият дом е за 8 места, от тях 2 за заместваща грижа. През 2014 година в област Пазарджик няма настанени здрави деца в специализираната институция. 
С помощта и подкрепата на „Надежда и домове за децата” – клон България, партньор на МТСП, МЗ и ДАЗД по проект „Посока:семейство” и КСУДС – Пазарджик,  паралелно с дейностите по преструктурирането на ДМСГД – Пазарджик, Регионална дирекция за социално подпомагане, дирекциите в областта и отделите за закрила на детето в областта, преустановиха настаняването на здрави деца и във втория дом за бебета във Ветрен, втората специализирана институция за деца от 0 до 3 години в област Пазарджик. Последното настанено здраво бебе в дом е на 31.08.2013 г.. С общи усилия е предодвратено институционализрането на 89 деца на ниво родилен дом. 62 от тях се отглеждат в биологичната си семейна среда. За 2014 година от 27-те настанени в приемни семейства, осиновените деца от приемни семейства са 33, с 6 повече от настанените извън семейството. За първи път от създаването на Съвета по осиновяване към Регионалната дирекция в Пазарджик през 2003 –та година, осиновените деца и децата останали в семействата си са повече от изоставените. За сравнение през 2013 година в двете специализирани институции са били настанени 35 новородени.
В изпълнение на дейностите по проект „Детство за всички” на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/, към 31.12.2014 г., на територията на област Пазарджик са разкрити и действат пет от общо осем изградени Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания или без увреждания.
Тази страница е видяна: 3195

 Публикувано от: pamedia на Sunday 22 February 2015 - 15:34:46

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
В Пазарджик се е родило първото бебе за тази година и последното за миналата
Момичета с майчини презимена са последното и първо бебе за старата и новата година
Последното за 2012 г. и първото за 2013 г. бебе ще си тръгнат с дарени от Общината комплекти за изписване
Комисията по приемна грижа утвърди петима професионални приемни родители
По проекта "И аз имам семейство" 18 приемни родители се грижат за 24 деца
Телевизор и медни съдове са откраднати от дома на софиянка във Ветрен дол
Ученици и родители от НУ „Васил Друмев“- Пазарджик организират кампания за събиране на дарения за дома на отец Иван в Нови хан
Грипът си отива
Равногорското съкровище отива в Берген, Норвегия
Загиналата на електрически стълб мечка отива в музейТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.7128 сек., 2.6110 от тях за заявки.