RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Сдружение за онкоболни и приятели организира безплатни прегледи по повод седмицата за борба с рака на маточната шийка

Д-р КопевЗа осма поред година „Сдружение за онкоболни и приятели” в Пазарджик се присъединява към Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. Инициативата традиционно се провежда през последната седмица на месец януари– от 26- ти до 31.01.2015 г. и преминава под патронажа на кмета на Пазарджик Тодор Попов.

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик на ул. „Александър Стамболийски” № 16 на 27.01.2015 г. от 10:00 до 12:00 часа Д-р Прокопи Копев ще извършва безплатни профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. Лекар онколог-гинеколог ще извърши профилактични гинекологични прегледи с взимане на цитонамазка при записали се над 25 жени и ще са на цена от 15:00 лв. За прегледите няма да бъде необходимо направление за специалист. За предварително записване желаещите дами могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания на посочения адрес. По време на кампанията през 2014 г. на желаещите потребители и служители на Центъра бяха извършени безплатно профилактични прегледи.
Целта на кампанията е осъзнаването на борбата срещу рака не като отделна съдба, а като задача на цялото общество, заяви председателят на неправителствената организация организатор на прегледите Мария Чергарова.
 По официални статистически данни на Регионална здравна инспекция- гр. Пазарджик, предоставени от КОЦ гр. Пловдив, за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2013 г. в Пазарджишка област новооткритите случаи са 1160. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за 2013 г. в нашата област са общо 9842.
Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и за съжаление в България, според статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката. В България най-рано -  преди повече от четиринадесет години,  профилактични гинекологични прегледи и прегледи за рак на гърдата бяха инициирани от Сдружението в Пазарджик. 

Снимка: Архив Памедия: Мария Чергарова, Д-р Прокопи Копев и Димитрия Церова, директор на дирекция "Социални дейности" в Община Пазарджик


Тази страница е видяна: 2152

 Публикувано от: pamedia на Monday 26 January 2015 - 12:44:06

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Профилактични прегледи в Центъра за онкоболни в Пазарджик по повод европейската седмица за борба с рака на маточната шийка
Профилактични прегледи в Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка
Сдружение за онкоболни и приятели стартира 14-та си кампания за борба с рака на гърдата
„Сдружение за онкоболни и приятели“ в Пазарджик откри 18-та си кампания за борба с рака на гърдата
С нов собствен ехограф Сдружение за онкоболни и приятели започна кампанията за борба с рака на гърдата
Европейска седмица за борба с рака на маточната шийка
Сдружение за онкоболни и приятели организира беседа с д-р Антоанета Томова
На 22 март - профилактични прегледи в Пазарджик с мобилния ехограф на "Сдружение на онкоболни и приятели"
"Сдружение за онкоболни и приятели" организира Коледен базар
Дали цитонамазката е най-добрият скринингов метод за рака на маточната шийка?Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5764 сек., 1.4759 от тях за заявки.