RSS емисии



 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Да изчезнеш за 60 минути
Мариана Бойрикова

Пазарджик Мариана БойриковаТъй като човек няма как да се обърне към общинските ни съветници, че то, докато влезли в Пленарната зала и вече излезли -  реших да им напиша писмо. Знам, че този жанр е доста поостарял, задръстен, та и комичен, ама друг начин няма. Комюнике не знам как се пише, за фейлетон се иска акъл, а литературна студия за този случай не върви. (Жалко! Мислех този път да пиша за Шекспир.) Но … да вървим напред, пък каквото перо покаже и честта - на кой доколкото му е останала!
„Госпожи и господа съветници!
Наскоро, редом с ваши братя и сестри по цялата земя българска, си вдигнахте заплатите. На фона на всеобщата мизерия, на фона на кризата, на липсата на каквато и да било преспектива за подобряване на положението, на фона на всички европейски и световни класации, в които по жизнен стандарт, доходи, действаща демокрация, свобода на медиите и всичко, за каквато се сетите,
сме или накрая, или в дъното, или последни.
Казахте, че така повелявал законът! Браво! Така и трябва. Да се спазват законите най-безукорно и старателно. Особено от най-елитните ни избраници. А и вие си ги вдигнахте само с някакви си 200-300 лв. и казахте, че това бил абсолютният минимум. Разбира се, че знаем какво е абсолютен мининум. С тези пари един пенсионер живее цял месец, след като е работил 30-40 години в толкова благоприятни и здравословни условия, че половината от изстраданите парички ги дава за лекарства.
Една пенсия на един измъчен български пенсионер = на 1 ден (час)
тежък умствен труд  на 1 общински съветник.
Дали пък поне малко не ви е неудобно?! И тъй като нашият уважаван кмет, който много обича атракциите, илюминациите, овациите и рекордите и очевидно бърза към следващия, ви похвали, че бързичко продавате в залата - без дебат, без дискусия, без мисъл, без дума, без стон дори, значи сте на прав път, за което: Браво! Значи Браво! и от нас! Така че следващия път вместо да изчезнете за 60 минути, го направете за 5 и сте в Ги-нес! Така най-после ще сбъднете детската кметска мечта. После ще ви направим
колективен почетен гражданин на Пазарджик,
а накрая ще ви издигнем и паметник!
Продавате, препродавате, започвате процедури, прекратявате ги, отменяте, заменяте, после хайде пак. Кипи усилен труд! Очевидно това не е занимание за прости хора, защото за повечето от нас си остава мъгла - гъста процедурна мъгла. Че всичко е за продан, разбрахме. Че за някои „продадени” обекти паричките вече са похарчени - и това схванахме. Ама че и делата за тези имоти продължават да се точат подир тях - също е очевидно. И как става така?! Предварително ли се знаят решенията на съда, врачки ли са назначили на щат в Голямата бяла къща, или просто се действа на гениалния принцип:
„Животът е кратък! Далаверата - вечна!”
И къде тук е Законът!? Очевидно неспазен чак в точката и буквата, както го спазихте със заплатите. Пък и кой ти гледа?! Някой да е протестирал, да се е ядосал, да се е възпротивил?! А иначе ние, гражданите, все за това претендираме - да участваме в управлението, да си кажем думата, та ако трябва да хванем и сопата. Обаче, ни-що! Очевидно много стриктно се спазва принципът в гъста (предизборна) мъгла резки движения да не се правят, че току-виж си извадиш окото. Така че дерзайте, няма кой да ви спре! Освен собствената ви съвест!
Сигурно затова едни провалени „политици”, редом с едни начинаещи тайфуни с познати имена, пак ще се кандидатират.
Изобщо не ги е срам, нито пък се притесняват,
че някой „копче” ще им каже. Човек, който е пребивавал в политиката (Общинския съвет) не знам колко си години, ама нищо-нищичко свястно и полезно не е направил, с нищо не е блеснал, не се е отличил дори с едно смислено говорене (e, за себе си все нещо е понаправил - колкото и когато е можал), вместо да се скрие вдън земя, заради абсолютната си безличност и безполезност като политик, продължава героически да се вре и самокандидатира за народното „доверие”. Само че този път от друга партия. Защото изведнъж нейните идеи, програми и намерения са му станали близки на  сърцето. След като е видял социологическите проучвания! Няма нищо, че зад него не стои НИКОЙ. Е, може би - роднините! … Та това се питам напоследък!  Какво ги движи тези хора?! Толкова ли им се виждаме
безпросветни тиквеници и тъпи електорални единици,
които на две магарета сено не могат да разделят?! И като се замислих, реших за малко да сваля розовите очила, с които гледам на обществените сили и народното величие, и да се опитам да си обясня откъде идва самочувствието, самонадеяността и нахалството на въпросните субекти И отговорът ми извади очите. Ами от нас! От нас идва! От нашето безразличие, страх и отчаяние. От нашето мълчание и нежелание да се окаляме. От усещането ни, че всичко в тази държава (град) отдавна е решено, предрешено, измислено и изказано. И че нищо няма смисъл. Така че няма на кого да се сърдим освен на самите себе си.
Защото продължаваме да ги избираме, макар да ги презираме.
Тук няма как да не споменем и героическата битка на нашия кмет с мърлячите/мариачите и мундарите. С удивление, възхита и любопитство чакаме да видим как ще ги глоби! С жандармерия ли ще ги събира тези глоби или с други тайни способи, ще видим! И тъй като това наистина няма как да стане, а и да стане, ще е половинчата ПР акция, веднага давам конструктивно предложение. По-добре вместо да ги глобяваме, да им платим. Все ще намерим за какво! Че поддържат висока раждаемост! Че осигуряват на населението безплатен купон по всяко време на денонощието! Че придават неповторим екзотичен привкус на пазарджишката туристическа дестинация!
Хвърляли боклука си през прозореца! Голяма работа!
Ако пресметнем кой по-големи вреди е нанесъл на общината, съветниците или мариачите, ще се позамислим ... А и нали на общинските съветници им плащаме. Защо да не платим и на мариачите! Те поне ще са благодарни!
Накрая да припомним на г-н кмета, че тъй като по изборно време те стават много важни и на всяка цена трябва да се закарат до урните, да гледа да не ги ядоса?
А на следващото заседание, г-жи и господа съветници, най-после го поставете този  рекорд, та да си отдъхнем. Пет минути, пет часа - все тая …
Продадено!”


Мариана Бойрикова











Тази страница е видяна: 2807

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 02 April 2014 - 16:41:52

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат





Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.8326 сек., 1.7157 от тях за заявки.