RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
С изложба “Да видят всички по света, че българский народ живее…” в Пазарджик ще бъде отбелязана годишнина от рождението на П.Р. Славейков

Пазарджик П.Р. СлавейковНа 6 март 2014 (четвъртък) от 17,00 часа в къща музей „Константин Величков“ ще бъде открита представителна изложба под надслов: “Да видят всички по света, че българский народ живее…”.
 Тя е поредната експозиционна проява, с която Националният литературен музей гостува на РИМ-Пазарджик. Свързани с ползотворно професионално сътрудничество, с нея двете институции отбелязват 187  години от рождението на големия български поет и обществен водач Петко Рачов Славейков.
 Изложбата показва  запазени ценни книги и редки издания от личната библиотека на  народния будител Петко Рачов Славейков, вещи, както и част от  уникалната етнографска колекция на големия българин. Всички материали са от богатия фонд на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови”, София.
Поет, преводач, публицист, автор на повече от 50 книги, борец за църковна независимост, участник в борбите за първата българска конституция, министър, издател, вестникар, Петко Рачов Славейков (1827-1895) е една енциклопедична личност.
Изложбата представя  писмени свидетелства, свързани с журналистическата и политическа дейност на големия възрожденец: Свидетелство на Петко Славейков като “чиновник за специални поръчения” при Сливенския губернатор, писма до видни личности, документи за участието на Петко Славейков във Великото народно събрание и изработването на Търновската конституция 1879 г.
Посетителите могат да видят и ценни издания, станали вече библиографска рядкост - Букварче от 1860 г.; “Песнопойка” от 1852г.; календари, астрономисани и написани от П. Р. Славейков, Смесна китка - периодическо списание, издавано в Букурещ, 1852 г. и други.
 В изложбата са включени и много оригинални вещи на Славейковото семейство – дивита и писалищни принадлежности на дядо Славейков, лични вещи на съпругата Ирина, както и предмети от богатата етнографска колекция на писателя.
  Със съвместните усилия на съорганизаторите  ще бъде подредена една интересна изложба, в която всеки ще открие нещо непознато за себе си от богатата дейност и бурен живот на българския будител.  
Експозицията ще бъде представена от автора й Здравка Никовска – главен уредник на къща музей “Петко и Пенчо Славейкови”, София.
    Изложбата ще гостува в Пазарджик до 25 април 2014 г.


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ
ПАЗАРДЖИК Тази страница е видяна: 1068

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 04 March 2014 - 13:34:26

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С дигитална изложба по документи и снимки ще бъде отбелязана 90-та годишина от рождението на проф. д-р Атанас Божков
В Колодрума на 3 декември ще бъде отбелязана 25-та годишнина от първия митинг в Пазарджик
Петата годишнина от приемането ни в ЕС ще бъде отбелязана и в региона
В къщата музей "К. Величков" ще бъде подредена изложба, посветена на Пенчо Славейков
ХГ „Ст. Доспевски” подготвя изложба за 110-та годишнина от рождението на Георги Герасимов
Музеят отбелязва 130-та годишнина от рождението на проф Иван Батаклиев с изложба
В Националната графична изложба “Георги Герасимов”, посветена на 110-та годишнина от рождението му, ще участват 47 автори
С молебен за здраве и благополучие бе отбелязана 10-ата годишнина от избирането на Тодор Попов за кмет на община Пазарджик
В 4 учебни заведения ще бъде отбелязана Седмицата по предприемачество в област Пазарджик
Изложба с уникални издания от колекцията на Петко Рачов Славейков гостува в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.8153 сек., 1.7184 от тях за заявки.