RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Разминавания в ДНК-експертизите, съмнения в показанията на Иширковеца и други доказателствени проблеми мотивираха ВКС да върне делото Л.Колев на Апелативния съд

Лазар КолевВърховният Касационен съд констатира допуснати от Апелативен съд Пловдив  нарушения на правилата за проверка и оценка на доказателствата по делото за убийството на сестрите Белнейски  и отмени решението му, като го връща на същия съд за ново разглеждане от друг състав, от стадия на съдебното заседание.
Повече от 6 месеца бяха необходими на ВКС да постанови своето решение по делото, образувано по жалбата на защитата на Лазар Колев,  признат  за виновен на първите две съдебни  инстанции за извършител на убийството на  Христина и Росица Белнейски и осъден на доживотен затвор без право на помилване.

Висшите магистрати посочват, че с изключение едно ново обстоятелство, прието от Апелативния съд,  по отношение на останалите обстоятелства може да се констатира почти пълна идентичност с приетото от Пазарджишкия окръжен съд, като различията са по-скоро въпрос на изказ и терминология. ВКС намира, че при надлежен задълбочен анализ и всестранна оценка на доказателствените източници по делото, въззивният съд би имал основание за значително повече корекции на фактите от направените от него.

В мотивите се посочва, че   експертните ДНК-изследвания като цяло са оставили съмнения, които не са отстранени и това се дължи на липсата на съвкупен анализ на техните констатации и изводи.
"Изцяло извън вниманието на съда е останала особено съществената констатация на експерт че „... най-вероятно под ноктите на Росица  има биологичен материал и от неизвестното лице, чийто клетъчен материал е установен в поднокътно съдържимото от ноктите на Христина, като не се изключва и възможността да има такъв и от трето лице.”. Това може да означава само, че двете жертви са извършвали приживе активни действия (най-вероятно на самозащита) по отношение на едно и също лице, чийто биологичен материал е попаднал под ноктите и на двете сестри. А това от своя страна означава, че няма как фактите и тяхната последователност да са се случили по начина, приет от двете предходни съдебни инстанции, а именно: подсъдимият разделил двете сестри още в самото начало, извършил действията на насилие и умъртвяване на Росица и след като тя починала, той взел решение за умъртвяване и на Христина и се върнал на мястото, където я оставил." Това е само едно от конкретните възражения на ВКС относно приемането на резултатите, заключенията и изводите от днк-експертизите като доказателствена част.

В 12 точки ВКС посочва необходимост от проверка, уточнение или превратна оценка от съда на факти от показанията на основния свидетел Владимир Савов - Иширковеца.

Направените пропуски в процеса на събиране на доказателства и разследването на обстоятелствата по делото, в преобладаващата си част вече не биха могли да бъдат отстранени, признават съдиите от  ВКС и  указват възможните допълнителни процесуални действия, които следва да бъдат извършени с цел отстраняване на съмнения и неясноти, лишаващи изводите на съда за главния факт на процеса от убедителност и категоричност.
Предвид отдалечеността във времето на инкриминираното деяние, тази дейност,  е сведена до рамките на възможното:

- отстраняване по експертен път на различията в целия комплекс от ДНК-изследвания, включително и относно констатациите, останали извън вниманието на съда;

- проверка чрез указаните способи и анализ на показанията на свидеделя Владимир Савов- Иширковеца ; проверка на местонахождението и разговорите на подсъдимия Лазар Колев във вечерта на изчезване на сестрите   и на следващия ден ; цялостен анализ на основните групи доказателства сами за себе си и съобразно относимите други доказателствени източници.

В края на мотивите към Решението се посочва:
"Едва след направени надлежни и обосновани изводи по фактите, следва да се прецени и приложимият материален закон.

Поради това, атакуваният съдебен акт следва да бъде отменен и делото върнато на въззивния съд за ново разглеждане от друг състав на съда, при което да се съобразят направените по делото и изложени по-горе констатации и да се проверят събраните по делото доказателства с посочените доказателствени средства."Тази страница е видяна: 1376

 Публикувано от: pamedia на Friday 12 October 2012 - 17:45:09

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Само експертизите по делото за въоръжения грабеж преди Коледа са за 22 хил. лева
Нови отказали се от показанията си свидетели по делото за радикален ислям
Свидетел се отрекъл от показанията си. Прокуратурата отказа на осъдения бивш данъчен К. Кръстев да възобнови делото
EVN не съобщава за проблеми с електрозахранването в областта, без ток са други 89 селища
В окръжния съд ще се гледа върнатото от Апелативния съд дело срешу Водев
Иширковеца натопил Лазар Колев за убийството на сестрите Белнейски, твърди бивш затворник
Съмнения за първи случай на COVID-19 в Пещера
Момченце на 40 дни почина при съмнителни обстоятелства, има съмнения за побой
При съмнения за незаконна сеч на декоративна растителност в населените места се обръщайте към общината
БСП на път да си върне Пещера, губи ПанагюрищеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 2.7870 сек., 2.7108 от тях за заявки.