RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Съветниците от БСП не подпкрепиха отпадането на такса смет за семействата на активно спортуващите деца
Пазарджик
С 28  галаса ЗА и 8 против Общинският съвет прие предложението на кмета Тодор Попов за освобождаване от таксата за сметосъбиране и сметоизвозване, ако е подадена декларация по образец до края на предходната година от собственик или ползвател на жилищен имот, който е родител или лице, упражняващо родителски права, или приемен родител, на дете или юноша до 18 г. или до завършване на средно образование, участвало на състезание от държавния спортен календар към съответната спортна федерация през годината, в която се подава декларацията. За жилищния имот, за който има подадена декларация се начислява само такса за обезвреждане на битовите отпадъци в депа и други съоръжения и такса за почистване на местата за обществено ползване.

На предложението се противопоставиха общинските съветници от БСП, като заявиха, че е незаконосъообразно, противопоставя едни деца и родители на другии  не става ясно дсекларациите, които трябва да се подават за следващата година ли ще са или за настоящата.  Евтим Янев от ГЕРБ препоръча вместо отпадането на такса смет да се използва механизма на субсидиране на спортните клубове.

Тодор Попов посочи, че това е първата стъпка и на риторичния въпрос "Защо първо спорта" отговори: "Защото за спорта методологията е най-лесна ние да стимулираме тези процеси. Още преди няколко години съм казал, че за мен, приоритетно е развитието на културата и спорта. Те вървят ръка за ръка. Това са два важни инструмента, които ние трябва да използваме и да стимулираме, особено подрастващите.
Затова първата стъпка е тази. През следващата година ни предстои да поработим върху логистика и методология, с която ще стимулираме и децата, които  се занимават с културни дейности - децата, които играят в ансамбли, участват в оркестри и т. н. Но за това е необходимо малко време и трябва да правим нещата поетапно. Не може изведнъж за всичко да въведем ясни критерии.
Това, което правим за културата през годините никак не е малко. Питайте Таня Димитрова и всички останали. Питайте нашите ансамбъл и оркестър, питайте държавния ансамбъл. Къде са ходили, какво са правили. Питайте "Чавдар", "Елица", колко костюма са получили, колоко обиколки и пътувания сме субсидирали. Питайте всички деца в Младежкия дом, каква подкрепа получават всички ансамбли и оркестри там. Питайте нашия хор "Слава Русева". Социалната дейност - по същия начин. Нашите пенсионери обиколиха 3 пъти земното кълбо за 2 години. Това всичко е подпомагане и средства. Нашите деца от ОДК питайте. Към всички тях сме проявявали  същата загриженост, както и към децата, които спортуват. И ще продължим да го правим, защото това е важно. Но, стъпка по стъпка. Да видим как ще реализираме първо този наш ангажимент още от предизборната кампания. И това по-скоро е  въпрос на отношение, не толкова на пари. Така че това е първата стъпка."

Кметът на Пазарджик е категоричен, че критерият е безкрайно опростен.
"Разбира се, че става въпрос за следващата година, защото няма как да е за предходната. В тази декларация се посочва, че детото е участвало в състезания за календарната година, в която тя се подава. И преференцията ще се ползва в следващата календарна година. Още нещо да поясня - ние не стимулираме тези деца, които спортуват за здраве, а семейства, чиито деца са активно спортуващи поне една година  и са участвали в съответния брой състезания. Това означава, че те са картотекирани в съответния клуб и имат поне едно състезание от държавния календар. Така че тази преференция се ползва от родителите, ако те са собственици на съответния имот и дължат такса битови отпадъци. Всеки един родител  си има партида и става много лесно и точно да се изчисли. Тук е мястото и на контрола, ние да проверяваме тези неща.
Това е отношение към тези деца, които активно спотруват. Това е приоритет за мен, както неведнъж казвам. За да започнат и другите да спортуват или  танцват, пеят и т.н. Това е част от инструментариума, който всеки един, управляващ една публична система,  използва, за да стимулира, давайки преференции на тези свои съграждани, които изповядат тези приоритети, с които той е избран.
В сферата на образованието и културата е по-трудно да се определят категорични критерии за подобен тип преференци. Но въпреки това продължваме да работим. В момента се оптиваме да постигнем сходни резултати с нашата програма "Граждански импулс".С нея стимулираме в тези 4 категории с 12 практики общо изявени наши съграждани, основно млади хора, които са граждански активни в сферата на екологията, образованието, спорта и гражданските инициативи.
 Ние сме иновативни, досега това в България не е правено и е плод на задълбочен анализ", поясни Тодор Попов.
 
 
 
 


Тази страница е видяна: 1068

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 22 December 2020 - 17:01:14

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Във Велинград деца ще набират средства за семействата на служители от на МВР с благотворителен концерт
Започва изпращането на писма за данъците и такса смет
Такса смет ще бъде увеличена, още не е ясно с колко
Няма да се променя методологията за изчисляване на такса смет в Пазарджик
Увеличението за такса смет ще е само за имотите на физически лица
С колко се увеличава такса смет след днешното гласуване на ОбС-Пазарджик
17 лв. такса “Басейн” гласуваха съветниците
Върховната административна прокуратура отменя наредби за такса смет и още над 100, противоречащи на закона
Новата такса смет за Община Пазарджик - на обществено обсъждане през ноември
Собствениците на неизползваеми имоти да не плащат такса смет, предлага съветник от ГЕРБТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.5176 сек., 1.4088 от тях за заявки.