RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Европейската седмица на професионалните умения в ПГИМ Пазарджик
Иван Тричков

Ученици от 12 А клас, специалност „Икономическа информатика” в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик бяха домакини на виртуална среща. Техен гост бе Иван Тричков, мениджър Агенция Пазарджик към NN България. Той изнесе лекция на тема “Кредити, данъци и застраховки по време на криза“, съобщиха от учебното заведение. Срещата е била осъществена виртуално в приложението Teams.


Иван Тричков, който е и финансов консултант, направи обзор на предлаганите на българския финансови пазар кредити, разясни как трябва да се взимат решения за теглене на кредит, каква част от кредита съставляват лихвите и таксите, и не на последно място какво представляват бързите, ипотечните и жилищните кредити. От лекцията учениците разбраха за  безлихвените кредити по време на криза, които могат да  ползват свободните професии. Потребителските и овърдрафт  кредитите бяха друга от разгледаните теми, разказаха от учебното заведение. Даден е пример и за кредит за почивка зад граница, единственото обезпечение за който е репутацията на искателя.

Учениците поскаха да научат за студентските кредити и лихвите по тях, които се предлагат в страната. Иван Тричков направи и паралел между лизинг и потребителски стоков кредит. Неговият съвет към учениците бе: “Обмислете добре условията и четете договора преди за подпишете документите за кредит“. Той анализира по ученически въпрос хипотезата дали е възможно в България да се закупи жилище с ипотечен кредит, вноските по който да се плащат с пари от наема на същото жилище. Втората обсъдена глобална тема  бяха местните и държавните данъци, като и   бе направено сравнение между  плоския данък и подоходното облагане със скала. Иван Тричков обясни механизма за облагане с ДДС и коментира решението за някои видове стоки и услуги ставката от 20 % да бъде намалена. По време на лекцията учениците разбраха какви права имат при избора на пенсионен фонд за втория стълб от пенсионното си осигуряване, както и защо в България културата да застраховаме имуществото и живота си все още се развива. Те се запознаха с  подробности за видовете имуществено и живото застраховане в страната.

Не на последно място абитуриентите  научиха как да не допускат грешки при подаване на документи за интервю за работа. Често срещани в практиката са непълни SV –та, в които не е вписан телефон за обратна връзка, както и снимки, неиздържани в делови стил, коментира Иван Тричков.

Освен лекцията  дванайсетокласниците разгледаха и презентация по данни на платформата за работа Job Tiger за това какви умения търсят работодателите, подготвена от тяхната преподавателка Марияна Георгиева.

Седмицата на професионалните умения се  провежда от 9 до 13 ноември по инициатива на Европейската комисия.  В този период местни, регионални и национални организации от всички страни в Европейския съюз показват най-доброто от професионалното образование и обучение, a специалисти в различни области са насърчавани да споделят своята история на професионално израстване.
ivan_trichkov2.jpg


Тази страница е видяна: 605

 Публикувано от: pamedia на Thursday 12 November 2020 - 08:46:43

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Ден на отворените врати в "Електроразпределение - Юг" в Пазарджик по повод Европейската седмица на професионалните умения
Седмица на професионалните умения в ПГМЕТ – Пазарджик
Седмица на професионалните умения се провежда в гимназията по икономика в Пазарджик
В европейската седмица на мобилността РИОСВ Пазарджик апелира „Върви с нас”
Профилактични прегледи в Центъра за онкоболни в Пазарджик по повод европейската седмица за борба с рака на маточната шийка
Ученици от Панагюрище рекламираха инициативи от Европейската седмица на мобилността
Европейската седмица на мобилността ще насърчава комбинирането на различни начини за придвижване
Профилактични прегледи в Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка
Екоинспекцията и ученици се включиха в Европейската седмица за намаляване на отпадъците – 19 - 27 ноември 2016 г.
РИОСВ напомня на общините от областта, че е време да се регистрират за участие в Европейската седмица на мобилносттаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6348 сек., 1.5393 от тях за заявки.