RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Шефката на Инфекциозно представи доклад на тема: " Хепатит Е - невидимият враг" по време на научна конференция в столицата
д-р Мария Пишмишева – Пелева
  Лекари от МБАЛ-Пазарджик  взеха участие  в 4-та Национална научна конференция по НІV и коинфекции, съобщиха от здравното заведение . Тя се проведе в София и бе посветена на 1-ви декември - международния ден за борба с HIV/AIDS.  На форума присъстваха представители на Министерство на здравеопазването, вирусолози, биолози, епидемиолози и инфекционисти.  На  конференцията бяха представени актуални данни за състоянието на HIV епидемията в света и в България. Към момента 38 милиона по света живеят с тази инфекция, а 35,4 милиона са починали. Усилията на СЗО са в много насоки - целта е да се постигне регистриране на 90% от серопозитивните, 90% от тях да получат антиретровирусно лечение и при 90% от получаващите лечение да се постигне  неоткриваем вирусен товар - т.е. те да бъдат практически незаразни.
   Добрата новина е,че България е сред  страните с ниско разпространение на HIV - под 1%. От началото на епидемията / 1986 г./ до средата на месец ноември 2019 г. в страната са регистрирани 3 244 лица.  През 2019 г. новорегистрираните са 218 . Очаква  се до края на годината да  нараснат до 240. Лошата новина е , че след трите най-големи града-София, Варна и Пловдив , се нарежда област  Пазарджик , която е на четвърто място по брой  на регистрираните случаи  с тази инфекция. 
За съжаление , България е сред страните с ниско покритие  на  лечение на позитивните лица. 
   На конференцията бяха дискутирани проблеми, свързани с диагностиката на  ко-инфекциите при HIV /+/ , с лечението, както и проблемите, с които се сблъскват серопозитивните и болни лица .Те  все още живеят в социална стигма, което ги принуждава често да крият своя статус, за да получат работа или здравна услуга . Апелът към всички е да се настоява за съгласие за изследване при наличие на определени симптоми и ранно започване на лечение. Лица с неоткриваем вирусен товар са незаразни и могат да живеят нормално и да изпълняват своите лични и обществени задачи. HIV е хронична инфекция и с правилно лечение и постоянство пациентите живеят дълги години.
 В Пазарджик  безплатни изследвания се правят в КАБКИС-Пазарджик, в сградата на МБАЛ-Пазарджик,ет.4. Освен това във всички лаборатории може да се направи по желание и платено изследване . Тестът е евтин и достъпен, а резултатът се получава почти веднага.
   Освен по проблема HIV / AIDS   на конференцията бяха дискутирани и други актуални теми. Началникът на Инфекциозно отделение към  МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева – Пелева  представи доклад на тема : " Хепатит Е - невидимият враг" , в който  са представени данни от проучванията на колектива сред болни и здрави лица. За 5-годишен период / 2014-2018 г./ в отделението по инфекциозни болести на МБАЛ-Пазарджик, са лекувани 181 болни с клинично проявен остър хепатит Е. Изследвани са 310 клинично здрави лица. При 17,1% от тях е установено разпространение на HEV - инфекцията.
   Във връзка с настъпващия зимен сезон, в който се консумира повече месо, както от домашно отглеждани свине, така и закупено от търговската мрежа, специалистите препоръчват месото да бъде добре обработено термично, за да се предпазим от тази инфекция . Това е  единственият  хепатит, от който човек се заразява при консумация на продукти от животни. 

 д-р Мария Пишмишева – Пелева

Тази страница е видяна: 3434

 Публикувано от: pamedia на Thursday 05 December 2019 - 12:26:01

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Научна конференция на тема "Тракийската селищна археология" се открива в Стрелча
Д-р Станислав Коцев от Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик - с научна публикация за имунологичните аспекти на COVID-19
Пазарджик е домакин на научна конференция, посветена на проф. Иван Батаклиев
Втората национална научна конференция „Град и памет” е посветена на 70 г. от 9 септември и 25 г. от 10 ноември
Национална научна конференция, посветена на 100 години от Балканската война, се провежда във Велинград
Международна научна конференция по повод 80 години от началото на археологическите проучвания на Селищна могила Юнаците
Музеят в Пазарджик издаде Годишник и сборник с докладите от Втората научна конференция по повод годишнини от 9 септември и 10 ноември
Предстои Трета национална научна конференция "Град и памет", посветена на Априлското въстание
В доклад за повторна употреба на отпадъци БСК представи ползите от проект SWAN "Балканска платформа за повторна употреба на отпадъците
ИГА ще представи на конференция анализи за предоставяните социални услугиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4115 сек., 1.3228 от тях за заявки.