RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Жителите на Црънча искат закриването на стрелковия военен полигон край селото
Црънча

Декларация за закриване на стрелковия военен полигон в с. Црънча, община Пазарджик, изпратиха над 3 хиляди граждани до Областния управител на Пазарджик, а чрез него и до всички институции, имащи отношение, както и до органите на местна власт и местно самоуправление. В декларацията си те заявяват готовност за протест срещу военния полигон,
намиращ се на 100-200 метра от границите на селото. В документа се посочват 10 причини, поради които се иска закриването на полигона. На първо място хората считат за недопустимо стрелкови полигон да функционира толкова близо до домовете им – това е в нарушение на европейски изисквания, както и на правата на гражданите. В основанията се посочва, че при учения шумът превишава всякакви нормални граници. Взривовете се чуват на разстояние повече от 20 км, случвало се е вибрациите да повреждат къщите и рушат дограмата. Хората се опасяват, че има и опасни химически вещества в експлозивите, за които не се знае как действат върху хората и животните. Почти ежегодните горски пожари, причинявани от стрелбите, нанасят също големи щети на флората и фауната, на здравето и живота на хората. Црънчани са притеснени и за гората над селото в местността Ланджова кория – едно от подходящите места за туризъм в полите на Родопите. Полигонът пречи и на идеята на црънчани да превърнат закритото преди години училище в база за ученически отдих, екотуризъм за деца, комплекс за екологично и духовно развитие. Вреда има и за фауната, включително и животните, обект на ловната дейност, които са пропъдени далеч от техните естествени местообитания. Хранителната верига е замърсена и в крайна сметка това се отразява негативно и на здравето на хората, пише още в декларацията.
Ученията често блокират движението по републиканската мрежа между селата. Недопустимо е още присъствието с оръжие на войскови части в самите села и ниско прелитащи над тях хеликоптери. Създават се предпоставки за непредвидени инциденти, дори неумишлени. Това определено предизвиква страх у хората и най-вече у малките деца, се казва още в декларацията.
Затова се иска закриване и преместване на друго по-подходящо място на стрелковия полигон на военната база в с. Црънча. Единствено, допустими в нея могат да останат дейности, които не застрашават живота и здравето на хората и животните, не замърсяват природата и не увреждат сградния фонд и имуществото на жителите на околните села, посочи Трендафил Величков, жител на село Црънча и представител на Обществения съвет за развитие на село Црънча.
СНИМКА: АРХИВ  ПА медияТази страница е видяна: 2007

 Публикувано от: pamedia на Thursday 18 April 2019 - 14:26:56

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
20% от сумата за гората край Црънча ще останат за благоустрояване на селото
Жителите на Бяга искат три "легнали полицаи" на републиканския път през селото
По 2 куб. м. дърва за огрев ще раздадат военните от полигона край Црънча на крайно нуждаещи се жители от селото
Съкращаването на автобусната линия Елшица-Пазарджик поставя в абсолютна изолация жителите на селото
Тодор Попов на среща с жителите на Црънча: Започваме следващата седмица
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пазарджик инж. Иван Панайотов поздрави жителите на Априлци с празника на селото
Представители на „Сръчковци” от Капитан Димитриево дариха събраните от жителите на селото дрехи на център "Човеколюбие"
Дърва за огрев, работа и решаване на проблемите с водата искат от кмета жителите на селата в община Стрелча
Жителите на няколко септемврийски села искат подмяна на етернитовия водопровод преди ремонта на пътя за Велинград
Задържани са иманярите, копали край ЦрънчаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6614 сек., 1.5660 от тях за заявки.