RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Върху българския език днес се упражнява страхотна агресия и е въпрос на мисия той да се запази, предупреди Жела Георгиева - носителят на наградата "Ст. Бакърджиев"
  
Жела Георгиева Пазарджик
Това подчерта в словото си Жела Георгиева - тазгодишният  носител на Националната награда за художествен превод"Стоян Бакърджиев". От името на кмета на общината Тодор Попов  наградата бе връчена от директора на Дирекция "Образование и култура" Гергана Табакова.
Жела Георгиева бе поздравена от членовете на журито проф. Александър  Шурбанов,  Иглика Василева и д-р Митко Новков, които направи творчески портрет на лауреата. А самата тя каза:
"За мен е голяма чест да бъда удостоена с наградата на името на големия български поет и преводач Стоян Бакърджиев. Когато разбрах, че съм удостоена, ужасно се притесних по няколко причини: първо - малко, разбира се, познавах Стоян Бакърджиев, но добре познавах и познавам неговия изключителен преводачески подвиг. И с носталгия си спомням времето, когато излизаха томчетата с негови преводи - това на Юлиус Словацки, на Хуан Рамон Хименес, на испанските драматурзи Лопе де Вега и Калдерон, грузинския епос.  Четяхме ги, а после ги обсъждахме с моите колеги. Радвахме се както на преводите на Стоян Бакърджиев, така и на една друга неголяма група от големи български преводачи, които успяха през 70-е, 80-е, 90-е години на миналия век със своите ярки дарования  да преведат шедьоври на световната поезия, да ги направят достояние на българската литература и по този начин да изведат българската поезия от нейната изолираност и донякъде провинциалност.  Да и помогнат да встъпи в диалог със световната литература.


Винаги съм се възхищавала от работата на големите български преводачи на поезия и проза, не само в мвиналото, но и днес. Мисля, че днес българските преводачи имат голяма заслуга за запазване на богатството и красотата на българския език. Тази задача ние ще оставим на тези, които идват слад нас и тяхната работа няма да бъде никак по-лесна. Защото върху българския език днес се упражнява страхотна агресия и е въпрос на мисия, на много важна мисия, той да се запази  в неговата красота и богатство.
Благодаря на Община Пазарджик за това, че прави всичко възможно,  да бъде съхранена паметта на големия  български поет преводач Стоян Бакърджиев. Благодаря на жената до него - Божура, която прави наистина  всичко за неговата памет, за това - неговото дело да не бъде забравено и да бъде част от нашия културен живот."

Наградата “Стоян Бакърджиев”, която е на стойност 2000 лв., се присъжда на български преводач за принос в българското преводаческо изкуство за превод на книга – поезия или проза. По изключение наградата може да се присъжда на чужди преводачи – българисти, за особени заслуги към българското художествено слово.
Съгласно статута на наградата е обявен и съпътстващият конкурс за превод. Той  е  за участници от Пазарджик и е в две категории - за възрастни и средношколци.  В срок до 28 февруари 2019 г. те трябва да представят преводите си  в Регионална библиотека “Н.Фурнаджиев”.
Носители на наградата преди днешното и връчване  са:
   През 2000 г. -  Георги Мицков
   През 2004 г. - Александър Миланов и Дьорд Сонди
   През 2007 г. - Лилия  Сталева /посмъртно/  и  Проф.Александър  Шурбанов   
   През 2010 г. - Мария Генова и Надя Попова
   През 2013 г. - Кирил Кадийски
   През 2016 г. - Иглика Василева.Тази страница е видяна: 1230

 Публикувано от: pamedia на Thursday 07 March 2019 - 19:28:44

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Жури ще избира измежду преводачите на 1548 книги, носителят на наградата “Стоян Бакърджиев”
Нишан Бъздигян е носителят на наградата “Предприемач на годината - 2011”
Сатирикът Румен Белчев е носителят на наградата „Райко Алексиев”
Започват съпътстващите наградата за превод на името на Стоян Бакърджиев конкурси за възрастни и средношколци
Георги Мишев, носителят на наградата Р. Алексиев: Скромността става дефицитен материал /видео/
Кирил Кадийски е четвъртият, удостоен с наградата за превод "Стоян Бакърджиев"
Приемат се творбите от съпътстващия наградата "Стоян Бакърджиев" конкурс за превод
Носителят на наградата "Георги Герасимов" за млад автор Васил Ангелов - с изложба "Графика" в ХГ "Ст. Доспевски"
В Зимните музикални вечери днес - песенен рецитал с участието на Габриела Георгиева и Милен Станев
Атанас Петров: Получи се страхотна атмосфераТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.8857 сек., 1.7972 от тях за заявки.