RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Автоматични филтри ще ни налагат цензура в интернет
Член 13 от проекта за Директива относно авторското право в цифровия единен пазар предвижда онлайн платформите да въвеждат автоматични филтри за контрол над съдържанието, качвано от потребителите, с цел да не се допуска публикуване на информация потенциално нарушаваща чужди авторски права. 

Започна кампанията „Спри роболоцията“, която цели да  даде гласност на планирана от Европейския съюз промяна в правилата за отговорност на интернет посредниците. Проектът за текст на чл.13 от Директивата за авторското право в цифровия единен пазар предвижда задължаването на доставчиците на интернет услуги, боравещи с потребителско съдържание, да разработват и имплементират алгоритми, чрез които да осъществяват проактивен контрол върху това съдържание и да осуетяват публикуване при съмнения за незаконосъобразност.
Според организаторите от сдружение „Цифрова република“ настоящият вид на текстовете дава сериозно основание за безпокойство, че законодателното предложение няма да изпълни първоначално поставените задачи за модернизиране на авторското право в ЕС, а по-скоро ще се окаже бариера за развитието му.
„Наясно сме, че темата изглежда далечна на по-голяма част от хората, но това, което е важно да знаят е, че въвеждането на подобни филтри ще застраши сериозно свободата ни на изразяване и отворения интернет, такъв, какъвто го познаваме в момента. Вярваме, че правата на авторите трябва да се защитават, но считаме предложените мерки за непропорционални и неефективни. Подобни онлайн филтри се използват за политическа цензура в някои държави и като цяло биха нанесли повече вреда, отколкото ползи на творческите индустрии“ – сподели Ана Лазарова, адвокат по авторско право и член на „Цифрова република“.
Основните притеснения са свързани с твърде широката формулировка на адресатите на директивата, като сред тях биха попаднали блогърски платформи, университетски портали, хранилища за свободен софтуер и дори Уикпедия, като най-големия източник на статии, съставяни от потребителите.  Всички те ще са задължени да филтрират съдържанието, качвано от гражданите онлайн, да трият всяко съдържание, потенциално съдържащо чужди авторски материали, и да носят пряка отговорност в случай, че допуснат подобно за публикуване. Надежността на технологията също е под въпрос, като съществуват опасения, че под заплаха от санкции филтрите ще бъдат прекомерно стриктни и ще засягат и множество случаи на съвсем правомерно използване.
Новите задължения на практика ще принудят интернет компаниите да контролират и да прилагат широкомащабна “частна цензура” върху съдържанието, което обслужват, за да избегнат всякакъв риск от директна отговорност за правомерността му.  Това би имало унищожителен ефект върху правната сигурност, свободата на изразяване и иновациите.
В ежеднения ни живот това ще се отрази по много начини - ще се окажем в невъзможност да споделим, съответно да гледаме:
  • запис от караоке вечер с приятелите ни;
  • клипче, на което сме снимали как детето ни танцува на фона на популярна музика;
  • рекламен клип, съдържащ купена от музикална банка мелодия
  • оригинална композиция, в която са включени готови семпли;
  • образователна лекция, съдържаща примери от защитени произведения;
  • конференция, съдържаща кратки кадри от филм.

Има много несноти как точно биха били имплементирани подобни филтри на съдържание, но до момента не е известен начин алгоритмите да разграничават законосъобразна от незаконосъобразна употреба на чуждо произведение.
За да се приеме ново законодателство в Европейския съюз, предложението, направено от Европейската комисия, трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС. По време на българското Председателство ще бъде финализирана позицията на Съвета.
Същевременно в Европейския парламент във водещата комисия има двама български депутати - Емил Радев от най-голямата политическа група (ЕНП) и Ангел Джамбазки, който дори е докладчик по реформата на авторското право за третата по големина политическа група (ЕКР).
Двете институции, след като оформят позициите си, ще преговарят за окончателната версия на Директивата под егидата на Комисията, където отговорен Комисар е Мария Габриел (ЕНП). България в момента е ключова страна в трите институции на ЕС, предопределящи правилата за интернет платформите за следващото десетилетие.
Кампанията „Спри робополицията“ вече е събрала подкрепата на представители на изкуството, бизнеса и партньорски неправителствени организации. Стартирана е петиция за събиране на гражданска подкрепа за спирането от гласуване на член 13 в сегашния му вид. Предстоят и множество събития, чиято цел ще е да се запознае широката общественост с опасностите, които член 13 крие за свободата на изразяване и свободния достъп до информация. 


Тази страница е видяна: 951

 Публикувано от: pamedia на Thursday 08 March 2018 - 12:25:54

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Маслените филтри се сменят поне веднъж годишно
За носене на бурки глоби ще се налагат вече и на подбудителите и допустителите и според Наредбата на Община Пазарджик
Кр. Каракачанов: Няма да позволим шепа провокатори да прокарват радикален ислям и да ни налагат шериата /видео/
Взето от интернет
БСП се активизира в интернет и социалните мрежи
И по интернет проверяваме къде ще гласуваме
КЗП предупреждава за некоректен търговец в Интернет
Младежи ще правят избори в интернет
Над 80% от домакинствата в областта ползват интернет
BILLA пуска безплатен интернет в магазините сиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.9738 сек., 1.8846 от тях за заявки.