RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Профилактични прегледи в Центъра за онкоболни в Пазарджик по повод европейската седмица за борба с рака на маточната шийка
Ехограф

За единадесета поредна година „Сдружение за онкоболни и приятели” в Пазарджик се присъединява към Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка. Инициативата традиционно се провежда през последната седмица на месец януари – от 22 до 26.01.2018 г. и преминава под патронажа на кмета на Пазарджик Тодор Попов.


В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик на ул. „Александър Стамболийски” № 16 на 23.01.2018 г. от 13:30 часа Д-р Прокопи Копев – хирург ще извършва безплатни за хората профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. На 24.01.2018 г. от 13:30 часа в ЦСРИ Д-р Благова – рентгенолог, ще извършва профилактични прегледи с ехограф на млечна и щитовидна жлеза на всички, които са се записали. За предварително записване желаещите могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания на посочения адрес. Цената на ехографското изследване е 10 лв.

По време на 16 – тата кампания за борба с рака през 2017 г. с подвижният ехограф и видеопринтер, дарени на СОП от дарителска кампания, подкрепена от г-жа Екатерина Захариева, бяха прегледани общо 1241 жени и мъже в Пазарджик и Областта за рак на млечна и щитовидна жлеза. Проследяват се 45 случая с открита патология и 2 жени със съмнение за открит рак на гърдата по време на кампанията.

Ехографът има за цел да стигне до най – малките и отдалечени кътчета на Пазарджишка област, да се провеждат прегледи с него и в труднодостъпни райони, и на хора в неравностойно положение.

Целта на поредната кампания на Сдружение за онкоболни и приятели е осъзнаването на борбата срещу рака не като отделна съдба, а като задача на цялото общество, сподели Мария МЧергарова, председател на Сдружението. По официални статистически данни на РЗИ, гр. Пазарджик, предоставени от Комплексен онкологичен център, гр. Пловдив за регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания в Пазарджишка област, са новооткрити 1147 случая само за 2016 г. Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания до края на 2016 г. в нашата област са общо 10 287.

Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и за съжаление в България, според статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката. В България преди повече от шестнадесет години първите профилактични гинекологични прегледи и прегледи за рак на гърдата бяха инициирани именно от Сдружението в Пазарджик.Тази страница е видяна: 1301

 Публикувано от: pamedia на Tuesday 23 January 2018 - 14:06:53

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Профилактични прегледи в Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка
Сдружение за онкоболни и приятели организира безплатни прегледи по повод седмицата за борба с рака на маточната шийка
Европейска седмица за борба с рака на маточната шийка
Започват профилактични прегледи за рак на гърдата и на маточната шийка
Образователни инициативи и профилактични прегледи в рамките на 16-та кампания за борба с рака на гърдата
15 февруари – Ден на отворените врати в Центъра за онкоболни в Пазарджик и организирани профилактични прегледи с ехограф
Седмица на отворените врати в „Уни Хоспитал“ по повод Световния ден за борба с рака
По време на евроседмицата за профилактика на рака на маточната шийка в Пазарджик ще преглеждат и за рак на гърдата
Дали цитонамазката е най-добрият скринингов метод за рака на маточната шийка?
Ден на отворените врати с д-р Антоанета Томова по проблемите на рака на маточната шийкаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.6623 сек., 1.5624 от тях за заявки.