RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Три сигнала за нерегламентирано пръскане със самолети са подадени в „Растителна защита” за година, стана ясно на среща при областния управител

Пазарджик

Само три са подадените сигнали за нерегламентирано пръскане с авиация за изминалата година. Това съобщи Иванка Божилова - началник на отдел „Растителна защита” към Областната дирекция по безопасност на храните, на организираната от областния управител Стефан Мирев среща на ловно-рибарските и пчеларски сдружения в областта.

Когато има съмнения за нерегламентирани пръскания с надземна техника сигналите трябва да се подават до кметовете на населените места, а за авиационно третиране до отдела по растителна защита към областните дирекции на БАБХ. Практиката показва, че най-честите нарушения с надземна разпръскваща техника се извършват през месец март, а тези с авиацията през месец април, съобщи още шефът на „Растителна защита”.

Неправителствените организации се споразумяха да си сътрудничат в борбата срещу нерегламентираните пръскания от страна на земеделските производители с опасни пестициди и хербициди.
Областният управител Стефан Мирев отправи апел към членовете на ловно-рибарските и пчеларски сдружения да извършват периодични проверки и да подават сигнали към Областната дирекция по безопасност на храните за нерегламентирани пръскания на земеделската продукция и последващото отравяне и унищожаване на пчелни семейства и дивеч.
На работната среща  присъстваха председателите на ЛРС „Сокол 1893” в Пазарджи - Евгени Абаджиев, ЛРС – Пещера и ЛРС – Батак, представлявани от  Иван Джинев и Петър Димов, специалиста по лова на ЛРС – Септември Крум Кондарев, председателят на Областното дружество на пчеларите – Ангел Благов, началникът на отдел „Растителна защита” към Областната дирекция по безопасност на храните – Иванка Божилова.

 Като председател на инициативния комитет за защита правата на ловците, Евгени Абаджиев сподели, че всяка година ловните сдружения в областта разселват  фазани, яребици, патици и дори зайци за 150 000 лв. Напоследък ловната охрана открива дивеч без видими наранявания от изстрел. Предполага се, че животните са отровени след третирането на площите с превишени норми на пестициди, хербициди или други забранени химикали. Подобни са проблемите и за пчеларите, които в повечето случаи констатират унищожаването на пчелните семейства, особено след въздушни пръскания.

Областният председател на пчеларите – Ангел Благов настоява за стриктно спазване на законодателството и включването на членове на сдружението в проверките, които се извършват от ОДБХ. Около 6 800 са ловците в област Пазарджик, над 240 са членовете на пчеларските сдружения, стана ясно по време на срещата.

Областният управител Стефан Мирев предложи сдруженията на пчеларите и ловците да подпишат споразумение за сътрудничество. Ползвайки сега действащите нормативни актове в защита на пчелните семейства, ловците ще могат да защитят стопанисвания от самите тях дивеч срещу поголовното неправомерно използване на отрови в природата.
Тази страница е видяна: 676

 Публикувано от: pamedia на Thursday 26 October 2017 - 17:42:15

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
На среща при областния управител обсъдиха мерките за опазване на пчелните семейства
Турският консул покани областния управител и бизнеса на среща в Пловдив
На този етап само във Велинградско уранът е над нормата, констатираха на работна среща при областния управител
В Районната прокуратура в Септември са подадени два сигнала за купуване на гласове
За високия регион са трите сигнала за нарушения, подадени от ГЕРБ
Над 20 сигнала за паднали дървета и клони са подадени до Община Пазарджик, отстраняват се незабавно
Този уикенд ще броят зимуващите у нас водолюбиви птици. Ще стане ясно дали двата защитени вида от миналата година отново са се върнали
Намаляване броя на пожарите през 2018 г. спрямо предходната, отчетоха на заседанието на Областния щаб за защита при бедствия
През 2016 година в РИОСВ са подадени 25 заявления за достъп до обществена информация
Започват срещите на Областния управител по местаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4549 сек., 1.3688 от тях за заявки.