RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Йорданка Фандъкова в Пазарджик: Национален приоритет - означава всички системи, цялата държава, да застане зад системата на образованието

Пазарджик„Издигането на образованието като национален стратегически  приоритет е  ясен и осъзнат ангажимент в програмата на ГЕРБ. Много важни са няколко неща, за да постигнем резултат от образованието, за целта на първо място децата трябва да са в училище.“ Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова по време на кръгла маса на тема "Образование" в Пазарджик, в която участва и водачът на кандидат-депутатската листа в 13 Пазарджишки МИР Екатерина Захариева. На срещата присъстваха още кандидатите за народни представители Гинче Караминова, Катя Гацева,Деси Костадинова, Атанас Качаков и областният координатор на ГЕРБ Пазарджик Найден Шопов. 

Национален приоритет означава всички системи, цялата държава, да застане зад системата на образованието. Че няма образованието да бъде оставно само и да се справя с всички предизвикателства. Това, с което се сблъскваме, всички знаят : обществото, семейството оставят на училището да се занимава освен с обучението на децата , и с всичко останало. Те очакват, че когато детето влезе в училище, след това то ще бъде образовано, подготвено, възпитано и ще има дори и професионалната подготовка, и възмажност, и насока за кариерно развитие. Това , разбира се, няма как дастане само с усилията на системата за образование. Важно беше да се постигне такова съгласие, че всички служби, всички министерства, всички, които имат отношение към развитгиетоп на детето, включително и грижата на самото семейство, ще бъдат обединени, за да може да се постигнат резултат. Така Йорданка Фандъкова обясни основния прироритет от програмата на партията.
Пазарджик
Йорданка Фандъкова каза също, че инвестициите в образованието освен, че дават възможност в икономиката да работят подготвени хора, са гаранция за по-малко бедност, по-малко престъпност, по-малко безработни, защото образованите хора имат работа и доходи. "Лично аз като кмет, за кратко и като министър заложих на инвестициите в предучилищното образование. Постигнахме задължителен обхват на 5-годишните деца, което е положителен резултат", коментира Фандъкова. Тя посочи също, че част от реформите, извършени в сферата на образованието са и въвеждането на държавните образователни стандарти и делегираните бюджети. "Друго мое желание е да въведем само едносменен режим на работа в училищата. Ако искаме да имаме добро образование трябва да имаме добре подготвени и мотивирани учители. Под мотивация разбираме и добро заплащане, което да бъде над средното за страната. Ще се боря за удвояване на сегашната учителска заплата за четири години", допълни Фандъкова. Тя каза също, че целта е учителската професия да стане привлекателна. "Тази мярка се съчетава и с подобряване квалификацията на учителите, работа в училище със съвременни технологии, добри държавни образователни стандарти, учебници, повече спорт в училищата, превенция срещу агресията и други марки, които са очертани в програмата на ГЕРБ, която е отворена за предложения от страна на педагозите. Системата на образованието не трябва да се политизира, но трябва да се развива в условията на непрекъснат диалог", бе категорича Фандъкова. Тя каза също, че реформата в сферата на образованието е непрекъсната и трябва да продължава. „За мен като експерт е ясно, че обществото оставя на учителите да се занимават не само с образованието ,но и с всичко останало. Това не може да стане само със системата на образованието, бе категорична Фандъкова. В програмата на ГЕРБ  са заложени мерки за икономическа принуда на семейства, които не си пращат децата на училище.  Пазарджик
„Поемам ангажимент  и това е заложено с програмата на ГЕРБ в училищата, в които няма спортни зали, те са около 300 в цялата страна, да бъдат построени такива, каза Екатерина Захариева. Необходимите  средства са над 100 милиона лева. Тя допълни, че през управлението на ГЕРБ са построени вече 130 спортни зали.

По отношение на професионалното образование и дуалното обучение пилотните проекти дават положителен резултат, каза Йорданка  Фандъкова . Тя допълни,че голяма част от бизнеса вече е осъзнал, че без инвестиции в системата на образование ще похарчи много повече . „Тук говорим  за това, бизнесът да участва в учебните програми и в стажовете“ , бе категорична Фандъкова.  „Панагюрище е пример за връзка между училищните власти и бизнеса. Там вече стартира паралелка по дуалното обучение. Днес бях в друга фирма, която осигурява стипендии за ученици. Като основен проблем в региона е липсата на квалифицирана работна ръка. 
Професионалното образование е начина да задържим хората по родните им места, каза Екатерина Захариева.  И се обърна към гилдията с думите : „Бъдете активни , бизнеса има нужда от вас.“ Залата се оказа тясна да побере желаещите да присъстват на кръглата маса „Образование „. На поканата на  водачът на листата в 13 МИР Екатерина Захариева се отзоваха директори на основни , средни училища, професионални гимназии  и учители от цялата Пазарджишка област.

Тази страница е видяна: 1265

 Публикувано от: pamedia на Thursday 23 March 2017 - 16:48:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Дaниела Дариткова в Пазарджик: Зад Иван Панайотов и общинските съветници от ГЕРБ ще застане цялата държава
Бойка Маринска: Образованието винаги е било приоритет на Реформаторите
Тодор Попов връчи културен чек на директорки на детски градини с над 40 години опит в системата на образованието
Надзиратели от цялата страна се събраха на втори национален протест
Национален брейк турнир “Аз и ти срещу всички” организира Младежки дом Пазарджик
XXIII Национален фолклорен фестивал “Костандово 2018" събра изпълнители от цялата страна
Във Втория национален фестивал “Дервиши Варвара 2019” ще участват 16 кукерски групи от цялата страна и Северна Македония
Екипът във Втория интензивен сектор: Заболяването се развива изключително бързо, засягайки всички жизненоважни органи и системи
До утре по спешност всички крави в цялата страна трябва да са вакисинирани
Движението по АМ "Тракия" е възстановено, в цялата страна се спират всички тежкотоварни автомобилиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4715 сек., 1.3826 от тях за заявки.