RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
Главният прокурор по делото за радикален ислям: Неадекватността на Наказателния ни кодекс е повече от видима

Сотир ЦацаровТрудно е да се коментира дело, което е във фазата на съдебното производство, най-малкото не е коректно към съда, каза на пресконференция в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров, по повод делото срещу 14-те обвинени за разпространение идеите на "Ислямска държава". "Времето показа, че подобни явления са изключително опасни. Независимо от мястото, независимо от хората, независимо от организациите, независимо от мнението на видни парламентаристи, прокуратурата ще действа по същия начин, когато се налага подобни явления да бъдат пресичани. Вчерашната ни среща с директора на Европол показа, че подобни явления са само началото. В страни като Белгия, Франция, явления, за които тук се води съдебно производство сега, всъщност са били началото на нещо далеч по-голямо", каза още Цацаров. Той съобщи, че на 80 % е изготвен законопроект за противодействие на тероризма. Документът обединява всички мерки и разписва поведението и задълженията на държавните органи в случай на терористична заплаха.
В хода на делото стана ясно, че 3 лица са оказвали логистична подкрепа на привърженици на ИДИЛ, за което обаче няма текст в НК. Затова въпросът към главния прокурор беше дали няма да инициират промени в документа. "Обвинението по делото в Пазарджик е за пропаганда на война, но това не е престъпление против републиката, следователно неадекватността на Наказателния ни кодекс е повече от видима. Време е да мислим малко по-адекватно. Ние винаги тичаме след събитията", заяви главният прокурор. Заместникът му Борислав Сарафов беше категоричен, че "светът в момента е във война, тъй като цивилизацията воюва с тероризма. Със сигурност поддръжката, харесването на този тероризъм и откритото му аплодиране означава пропаганда на война". 
"Категорично и безспорно е нашето становище, че такава дейност, която се наблюдава от вече подсъдимите по делото - Амхед Муса и всички още 13 подсъдими - това е недопустимо, това представлява радикализация и подбуждане към война. Във всеки един момент, когато установим подобни действия, било в ромската махала на Пазарджик, било в други махали в други градове ще подходим по същия твърд и енергичен начин", каза Борислав Сарафов. Той сподели, че на вчерашната среща с директора на Интерпол Роб Уейнрайт действията на прокуратурата са срещнали пълна подкрепа. 


Тази страница е видяна: 571

 Публикувано от: pamedia на Friday 01 April 2016 - 17:20:01

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Главният прокурор Сотир Цацаров награди прокурора от ОП-Пазарджик Недялка Попова за работата й по делото за разпространение на радикален ислям
Делото за разпространение на радикален ислям продължава на 4 юли
Делото срещу 14-те за радикален ислям се отлага за 14 юли
Делото за радикален ислям бе отложено за 4 февруари 2013г.
Делото срещу 14-те за радикален ислям се отлага за края на юни
За 11 март се отлага делото за радикален ислям в Пазарджик
Прекратено е делото срещу 14-те задържани за радикален ислям
Нови отказали се от показанията си свидетели по делото за радикален ислям
Само единият зам.- главен мюфтия се яви на делото за радикален ислям
Съдът в Пазарджик разпитва 16 свидетели по делото за радикален ислямТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.9814 сек., 1.8758 от тях за заявки.