RSS емисии 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Това е архивен сайт на PA media.
Актуалният сайт е на адрес: pa-media.net
EVN посреща щъркелите тази година с 210 нови платформи за гнезда по стълбовете

ПазарджикС 210 нови платформи за гнездене по стълбове от електроразпределителната мрежа ще посрещне щъркелите тази година EVN България. Платформите са част от традиционната кампания на дружеството за обезопасяване на щъркеловите гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, поясняват от енергорзапределителното дружество. 

С монтираните в рамките на последната година платформи общият брой на платформите, монтирани от EVN България за предпазване живота на щъркелите oт 2009 г. възлиза на 1890 бр. Обезопасяването на щъркелови гнезда е една от инициативите на EVN България, за която през 2015 г. дружеството беше отличено за цялостната си дейност за опазване на биоразнообразието в категория  „Подкрепящи биоразнообразието бизнеси“ на Годишните награди за опазване на биоразнообразието, организирани ежегодно от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ).

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа. Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март.

Инициативата на EVN България за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Общо за периода от 2010 г. дружеството е монтирало също и 7692 бр. защитни изолации, с които са обезопасени 2564 електрически стълба. С монтирането на изолаторите се намалява рискът от късо съединение за птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и риска от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.

Дейностите на дружеството в тази сфера продължават и през 2016 г., когато през активния размножителен период на птиците ще бъдат идентифицирани необезопасените и новопостроените щъркелови гнезда, които ще бъдат повдигнати върху платформи през есента след миграцията на птиците.Тази страница е видяна: 913

 Публикувано от: pamedia на Wednesday 23 March 2016 - 13:53:50

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
EVN посреща щъркелите с нови 217 платформи по стълбовете
242 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбовете изгради EVN
“Eлектроразпределение Юг“ получи разрешително за поставянето на още платформи за щъркелови гнезда
„Уни Хоспитал“ посреща новата година с пълно отделение с бебета
Тази седмица ВК Хебър посреща и давата столични гранда
Без Коледа за Ани тази година…. Следващата също.
За новата баня тази година са предвидени 155 500 лв
Кметът за един ден тази година е от Икономиката
Тази година – театъра, догодина – Младежкия дом
Фестивалът в Костандово тази година ще е с международно участиеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 1.4976 сек., 1.4123 от тях за заявки.